Sport

2013.05.28. 13:14

Vizes vb - Benedek Tibor kiélezett mérkőzésekre készíti fel csapatát

Budapest, 2013. május 28., kedd (MTI) - Az utolsó pillanatokig kiélezett mérkőzésekre számít Benedek Tibor a barcelonai vízilabda-világbajnokságon, ezért ezeknek a helyzeteknek a kezelésére igyekszik minél jobban felkészíteni csapatát.

Budapest, 2013. május 28., kedd (MTI) - Az utolsó pillanatokig kiélezett mérkőzésekre számít Benedek Tibor a barcelonai vízilabda-világbajnokságon, ezért ezeknek a helyzeteknek a kezelésére igyekszik minél jobban felkészíteni csapatát.

A magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya a Digi Sport keddi Reggeli Start című műsorában beszélt erről, hozzátéve, hogy nem érte különösebb meglepetés a bajnokság rájátszásában, így az év során kipróbált 28 játékosból azt a húsz pólóst hívta be, akiket a play-off előtt is tervezett.

A rájátszásról vegyes értékelést adott a kapitány.

"Voltak jó mérkőzések, az utolsó bajnoki döntő például kifejezetten tetszett, de egyik csapat sem tudott fordítani, és rendre két-három góllal nyert a győztes. Mivel két csapatunk viszonylag könnyen kiesett a Bajnokok Ligájából is, ezért a játékosok nem szokták meg a téthelyzeteket. A nyár folyamán ezeket kell megtanulnunk kezelni" - fogalmazott Benedek.

A kapitány szerint ez azért nagyon fontos, mert ha csapata ezentúl is azt a játékot játssza, amit eddig, vagyis azt a célt tartja szem előtt, hogy minél kevesebb gólt kapjon, akkor valamivel kevesebbet is fog lőni.

"Ilyenkor a különbség nagyon pici, és az utolsó pillanatig kiélezettek a mérkőzések" - fűzte hozzá.

Benedek kiemelte azt is, hogy nem egy-két emberre szeretné építeni az együttesét, hanem alkalmanként négy-öt jó teljesítményre.

"A csapatkapitány Varga Dani lesz, de ahhoz, hogy a csapat nehéz pillanatokban is át tudjon vészelni kritikus helyzeteket, több vezéregyéniségre lesz szükség. A csapat mindig akkor erős, ha a három-négy-öt ember helyett, aki éppen jól játszik, lesz két-három-négy másik, aki a következő mérkőzésen nyújt jó teljesítményt" - magyarázta a háromszoros olimpiai bajnok.

A férfi válogatott egyébként az előre tervezett június 3-hoz képest korábban, már ezen a héten elkezdte a felkészülést a barcelonai világbajnokságra. Ezt azzal indokolta Benedek, hogy sok játékos számára a vártnál hamarabb ért véget a bajnokság.

"Most még csak napi egyet edzenek a fiúk, s nem egyszerre kapcsolódnak be, hanem attól függően, hogy ki mikor fejezte be a bajnoki szereplést" - tette hozzá.

Teljes erővel hétfőtől edz majd a férfi válogatott, amelynek egy hete lesz arra, hogy rákészüljön az oroszországi Világliga-döntőre, ahol igazi sorozatterhelés, hat nap alatt hat mérkőzés vár a csapatra. Június végén egy nagyon erős görögországi torna következik, amelyen a szerb, az olasz és a horvát válogatott is rész vesz. Július 12-14. között lesz a szokásos nagy budapesti torna, így a felkészülés összesen hét hétig tart majd a barcelonai vb-re. Az ottani esélyeket így látja a kapitány:

"Az erőviszonyok hasonlóak a korábbi évekéhez. A szerbeknél csak edzőcsere volt, de a játékosállomány alapvetően nem változott. Az olasz csapat is nagyjából ugyanaz, mint korábban, egyedül a horvátoknál van egy kicsit nagyobb változás. Ránézésre most a szerbeket látom nagyon erősnek" - jelentette ki Benedek, aki az eddig lejátszott kilenc Világliga-mérkőzés és a Volvo Kupa alapján saját csapatát is viszonylag jó helyre pozícionálta, de kiemelte, hogy irányítása alatt a magyar válogatott még egyszer sem játszott a szerb, a horvát és a montenegrói csapattal. A lebonyolítás miatt szerinte a korábbinál nehezebb lesz a feladat a vb-n azzal, hogy a csoportgyőztesek nem erőnyerők.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!