Sport

2013.06.12. 14:58

A világversenyekre hangoló tizenegy

Már biztos, hogy a négy nagy nyári atlétikai eseményen legalább hat nyíregyházi állhat rajthoz.

Már biztos, hogy a négy nagy nyári atlétikai eseményen legalább hat nyíregyházi állhat rajthoz. A meteorológusok nem ígérnek forró nyarat, ám a nyíregyházi atléták soha nem látott eseménydömping elé néznek a következő hónapokban. Már most biztos, hogy a szabadtéri szezon mind a négy világversenyén (felnőtt világbajnokság, utánpótlás Európa-bajnokság, junior Európa-bajnokság és ifjúsági világbajnokság) lesz Nyírsuli-induló, a kérdés az, hogy egész pontosan hányan.

Ideális esetben akkor futballcsapatnyi nyíregyházi atléta veheti célba a nyáron Orosz-, Olasz- és Finnországot valamint Ukrajnát. Ami fix: az olimpikon gyalogló Helebrandt Máté augusztusban ott lesz a felnőtt világbajnokságon Moszkvában, Bakosi Péter és Ónodi Dávid a tamperei U23-as kontinensviadalon szerepelhet, Szikszai Róbert és Káplár János a junior Eb-n Rietiben vetheti a diszkoszt, Palásti Luca pedig a donyecki ifi vb-n futhat. Ez eddig hat versenyző, akik mellé további öten csatlakozhatnak.

A bajnokság az utolsó esély

Az U23-as részvételre pályázó Pál Robinnak hármasugrásban két centi hiányzik a kiküldetéshez, a junioroknál a súlylökő Kajibás Dalma és a diszkoszvető Kerekes Dóra igyekszik az utazáshoz szükséges vonal mögé dobni a szert, míg az ifi négyszázasok közül Vígvári Szabolcsnak fél, Tasi Tibor Dávidnak nagyjából egy másodpercet kellene javulni ahhoz, hogy felférjen az ukrajnai városba tartó repülőre. A többség számára a hétvégi Budapest-bajnokságon is adott lesz az esély, a legutolsó alkalom pedig mindenki számára a korosztálya országos bajnoksága lesz, amelyet az ifik esetében a jövő hét végén Zalaegerszegen, a junioroknak és az utánpótláskorúaknak június utolsó két napján – immár hagyományosan – Nyíregyházán rendeznek.

Válogatottakat neveltek

– Már az is nagyon örvendetes, hogy hat biztos résztvevőnk van, de a többi esélyes helyzete sem reménytelen – elemzett Vas László, a Nyírsuli atlétikai szakágvezetője. – Ha más nem is, azért ezek a számok azt bizonyítják, hogy jó úton járunk, különösen, ha azt is hozzáteszem, Pál Robin kivételével valamennyien nálunk kezdtek el atletizálni, de szinte már a hármasugró is a saját nevelésű versenyző közé tartozik, hiszen évek óta Bakosi Béla irányításával készül. Nem arról van tehát szó, hogy máshonnan összegyűjtöttük a válogatott versenyzőket, hanem kineveltük őket.

Az esélyeket illetően az érintettek óvatosan fogalmaznak, de titkon mindenki abban reménykedik, hogy Rietiben lesz nyíregyházi versenyző a dobogón.

– Igen, Szikszai Róbert diszkoszvetésben vezeti korosztálya világranglistáját, ami egyrészt szintén történelminek mondható Nyíregyházán, másfelől szép reményekre jogosítja fel a kontinensbajnokságra – így Vas László. – Hozzáteszem, Palásti Lucának az ifi lány vágtaváltóval is vérmes reményei lehetnek. Annak is nagyon örülünk, hogy sokszínű a skála, dobó, ugró, sprinter és gyalogló éppúgy eljuthat az idei világversenyekre, mint hosszú vágtázó.

Ebben, vagyis a négyszáz méteres versenyszámban a hetvenes-nyolcvanas években Vasvári Sándor, majd Molnár Tamás révén a legjobbak közé tartoztunk, most azok az idők elevenednek meg Szalka Géza tanítványainak előretörésével.

(A TELJES CIKK ÉS AZ UTAZÓK NÉVSORA A KELET-MAGYARORSZÁG 2013. JÚNIUS 13-I SZÁMÁBAN)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!