Sport

2013.07.24. 11:31

Sorsdöntő triplával lépett le a színről

Az NYKK három U20-as válogatottja közül Polyák és Jakab feljutással búcsúzott, Varga játszhat az A divízióban.

Az NYKK három U20-as válogatottja közül Polyák és Jakab feljutással búcsúzott, Varga játszhat az A divízióban.

Ég és föld volt a különbség az U20-as férfi kosárlabda-válogatott tavalyi és idei Európa-bajnoki szereplése között. Míg esztendeje a mieink a B divízió utolsó, 18. helyén végeztek (a Luxemburg elleni helyosztón elszenvedett vereség volt a legalja), addig a múlt héten a romániai Pitestiben zárult idei viadalon a harmadik hellyel kiharcolta a legjobbak közé, vagyis az A divízióba jutást.

A csapat keretében négy nyíregyházi születésű és nevelésű játékos (Jakab Péter, Polyák László, Varga Márton és Czinger Zoltán) kapott helyet, közülük hárman a Marso-NYKK játékosai. Ők is részesei lehettek a feljutásnak, amelyet 2006 után harcolt ki újra a korosztály.

– A nyolcból öt mérkőzést megnyertünk, a három vereséget attól a két csapattól szenvedtük el, amelyek előttünk végeztek – értékelt a hármak közül legtöbb lehetőséghez jutott hátvéd, Polyák László, aki a felkészülés kezdetén elszenvedett bokasérülés ellenére harcolta ki a csapattagságot. – A britek ugyan kétszer is legyőztek bennünket, de mindkét alkalommal volt győzelmi esélyünk, igazából csak a lengyelek voltak egyértelműen jobbak, mint mi.

A saját teljesítményem hullámzó volt, a jó kezdés után jött egy kis megtorpanás, ami annak is köszönhető, hogy nem voltam százszázalékos állapotban. Annak azért örülök, hogy a belgák elleni bronzmeccsen, kétpontos vezetésünknél, húsz másodperccel a vége előtt sikerült bedobnom a meccs sorsát, így a feljutásunkat végképp eldöntő triplát. Számomra ez volt az utolsó korosztályos válogatott esemény, de bízom benne, hogy felnőtt játékosként is magamra ölthetem majd a címeres mezt.

Merthogy a most megszerzett babérokat az 1994-es korosztály arathatja le, hiszen jövőre ők képviselik Magyarországot az A divízióban. A három nyíregyházi közül ebbe a körbe egyedül Varga Márton tartozik.

– Nagy kihívás lesz számomra a jövő évi feladat, mint ahogy az idei is az volt – mondta az ifjú center. – Igyekeztem helytállni az alkalmanként erősebb testalkatú és magasabb centerek között, bízom benne, hogy az elkövetkezőkben is számítanak majd rám.

A Nyíregyházára Szegedről visszatérő kosaras, Jakab Péter az elmúlt években alapembernek számított a korosztály válogatottjában, ezúttal Váradi Attila szövetségi edzőtől kevesebb lehetőséget kapott.

– A felkészülési meccseken még úgy tűnt, több szerepem lehet a csapatban, mint ami az Eb-n végül jutott nekem – így Jakab Péter. – Mégsem vagyok csalódott, hiszen az erősnek mondható mezőnyben elértük a célt, az elsődleges pedig mégis a csapat sikeres szereplése volt.

Az NYKK fiataljaira most rövid pihenő vár, hogy csapattársaikkal együtt augusztus közepén megkezdjék a felkészülést a bajnoki szezonra.

 

Eredmények, pontok mutatók

A magyar csapat és a Marso-NYKK fiataljainak mutatói az U20-as Európa-bajnokságon

Eredmények. Csoportmérkőzések: –Luxemburg 84–61, –Lengyelország 53–80, –Szlovákia 79–63, –Románia 65–53, –Nagy-Britannia 60–65. Negyeddöntő: –Svájc 74–61. Elődöntő: –Nagy-Britannia 61–70. A 3. helyért: –Belgium 70–69.

A dobogósok sorrendje: 1. Lengyelország, 2. Nagy-Britannia, 3. Magyarország.

A nyíregyházi játékosok teljesítménye számokban

Jakab Péter: 6 mérkőzés, 51 perc (átlagban: 8.5), 7 pont (1.2), 7 lepattanó, 1 gólpassz, 1 szerzett labda.

Polyák László: 8 mérkőzés, 192 perc (24), 53 pont (6.6), 38 lepattanó, 11 gólpassz, 3. szerzett labda.

Varga Márton: 7 mérkőzés, 59 perc (8.4), 16 pont (2.3), 12 lepattanó, 7 gólpassz, 1 szerzett labda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!