Sport

2013.09.20. 08:23

Ha már ott voltak, rekordot ugrottak

Nyíregyháza - A nyíregyházi Bárány László is tagja volt az új csúcsot felállító alakzatnak.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Bárány László is tagja volt az új csúcsot felállító alakzatnak.

Az elmúlt héten Kaposújlakon randevúztak a legügyesebb magyar ejtőernyősök, hogy megdöntsék az úgynevezett bigway-rekordot, amit tavaly állítottak fel. Akkor zuhanás közben negyvenhatan álltak össze egy meghatározott alakzatban, ezt szerették volna ötvenre emelni. A kísérlet elmaradt, viszont született egy másik magyar rekord.

Csak két gép volt

- Sajnos a bigway nem jöhetett össze, mégpedig prózai ok miatt - kezdte beszámolóját Bárány László. A rekord egyetlen nyíregyházi résztvevője. – Ugyanis ahhoz három repülőre lett volna szükség, de csak két L-410-es volt, azokból pedig nem tudtunk volna elegendő létszámban kiugrani. A szervezők aztán úgy döntöttek, hogy ha már ott vagyunk állítsunk fel egy másik rekordot, mégpedig meghatározott időn belül két alakzatot formálva.

A tizedikre sikerült

– Kilenc felszállással gyakoroltunk, majd a tizedekre, múlt csütörtökön sikerült összehozni - folytatta a Nyírségi Ejtőernyős Klub tagja. – Harmincegyen léptünk ki a két gépből 4500 méteren két kamerás kíséretében. Odafenn már mínusz 10 fok volt, zuhanás közben az apró jégkristályok úgy csapódtak a testünkhöz, mintha sörétes puskából lőtték volna ki.

– Bő negyven másodpercünk volt a két alakzatra, az első simán összejött, ami persze nem volt egyszerű. A bázis és a belső kört száz kiló felettiek alkották, zuhanáskor 200 kilométer per órás sebességgel száguldva, százkilencen lassulva álltak össze. A többieknek ekkorra kellett beállni az előre begyakorolt formába és megfogni a társakat. Amikor ez sikerült a bázis és a belső kör kivételével az alakzat negyven százalékának két másodpercre önállóan, a társak fogása nélkül kellett zuhanni és után összehozni a másik formációt.

– Ez sem volt egyszerű, mert minél nagyobb egy alakzat, annál lassabban esik, ezért nagyon odakellett figyelni a zuhanási szint tartására, mert ha valaki az alakzat magja alá sülyedt volna, akkor oda az egész, felfelé nem lehet zuhanni.

– Szerencsére ez is összejött és 1800 métertől már három szakaszban bontottunk, szétváltunk. Mindenki gond nélkül landolt és örültünk az új csúcs beállításának.

A hét végén is lesz egy nagyszabású összejövetel, mégpedig a szolnoki Első Ejtőernyős Nap. Erre a találkozóra mindenkit meghívtak, aki valaha is ejtőernyőzött, ez pedig több tízezer embert jelent.

A programban számos verseny szerepel (többek között célbaugrás, célra ugrás, swoop), no, meg a többségnek örömugrások. A nyíregyházi színeket néhányan a versenyszámokban, többen pedig az örömugrásokban fogják képviselni majd Szolnokon.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!