Sport

2013.09.25. 10:46

Nézőpont: Az ő tehetségük a mi jövőnk

<em>Tehetségek igenis születnek hazánkban, csak figyelem és értő gondoskodás nélkül elkallódnak – s nem csak a labdarúgásban.</em> Nyéki Zsolt jegyzete.

Tehetségek igenis születnek hazánkban, csak figyelem és értő gondoskodás nélkül elkallódnak – s nem csak a labdarúgásban. Nyéki Zsolt jegyzete.

Furamód a magyar labdarúgás évtizedekben mérhető mélyrepülése juttatja eszembe a leggyakrabban a tehetség és elkallódás problematikáját. Nem értem ugyanis, miként lehet az, hogy egy országban egyszer olyan aranylábú gyerekek születnek, akik nem találnak legyőzőre az egész világon (egy Vasas anno dél-amerikai turnén verte halomra a brazil elit klubokat, majd Uruguay válogatottját is térdre kényszerítette!), aztán meg jön a nagy űr. Amikor a gólyák hozzák a babákat, minden bizonnyal nem kelepelik: „Hoppá, Magyarország fölött repülünk, ide most nem pottyantunk új Puskás Öcsit, Bozsik Cucut…” Ilyen nincs. Tehetségek igenis születnek hazánkban, csak figyelem és értő gondoskodás nélkül elkallódnak – s nem csak a labdarúgásban.

A kiművelt fők sokaságának fontosságáról Széchenyi is értekezett, s később, a különböző történelmi korokban számos módon igyekeztek megteremteni az esélyt az elmék pallérozásához. Ilyen volt a két világháború közötti Horthy Miklós Ösztöndíjalap, amely a szegény magyar családok tehetséges gyerekei számára teremtett jóléti alapot középiskolai tanulmányaik támogatására. A II. világháború után ugyancsak a társadalom perifériájára szorult közegből emeltek ki ígéretes fiatalokat a népi kollégiumok, lakóit emlegetik a „Fényes szelek” nemzedékeként. Az elvárt politikai elkötelezettségeken túl ezek a kezdeményezések szép számmal adtak az országnak mezőgazdászt, gépészt, tanárt, irodalmárt, orvost.

Napjainkban új kihívások mentén kell megtalálni, támogatni, ösztönözni a tehetségeket. Még mindig a családi környezet, a szülői figyelem, a bátorító noszogatás határozza meg elsősorban egy gyerek esélyeit, de ha ez adott, akkor ma már kevésbé hátrány a vidéki lét. Az iskolák könyvtáraiból kikölcsönözhető az a könyv, amit a családi kasszából nem lehet beszerezni, az internet világában pedig olyan adatok, információk, tananyagok érhetőek el, amilyeneket korábban el sem tudtunk volna képzelni. Ismeretek elképesztő tárháza ez, emellett ösztöndíjak, állami és magántőkéből táplált alapítványok sokasága nyitja meg a kapukat azok előtt, akik képesek és készek elindulni a nehéz, lemondásokkal teli úton. Erre az útra szülőnek és tanárnak együtt kell terelgetni a jövő nemzedékének tehetséges tagjait. A tehetség pedig kötelez – elherdálói később nem okolhatnak mást, ha nem érnek el oda, ahová hivatottak lettek volna.

Nyéki Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!