Sport

2014.01.17. 07:35

Csak százhússzal száguldoztak a Szaharában, mégis ezüstre leltek

A legendás útvonalon a 2008-as költözés óta is rendeznek futamokat, mégpedig Africa Race néven.

A legendás útvonalon a 2008-as költözés óta is rendeznek futamokat, mégpedig Africa Race néven.Egy versenykamion, a Qualisport által hadrendbe állított Scania hozta a 2014-es esztendő első magyar sikerét az autósportban: a sárga monstrum kategória-ezüstérmesként zárta a klasszikus Dakar-útvonalon hatodszor megrendezett Africa Race-t. Hiába tartják manapság Dél-Amerikában a híres versenyt, Dakar városa még mindig Afrikában található, a legendás útvonalon pedig a 2008-as költözés óta is rendeznek futamokat, mégpedig Africa Race néven. Az összecsapás a régi időket idézi, nívója egyre magasabb, idén pedig az intenzív tévés közvetítéssorozat révén a magyar rajongók a korábbinál jóval átfogóbban kísérhették figyelemmel az eseményeket.

Csak százhússzal

A Qualisport – amelynek versenytrióját Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László főszerelő alkotja, s amely a csapatmenedzser, Mészáros Sándor révén megyénkhez is kötődik - a kezdetektől fogva lojális az Africa Race-hez. A futamon ötödször rajtoló kamionos brigád volt már bronzérmes, 2010-ben megnyerték a kategóriájukat, idén pedig ezüst trófeát vehettek át, miután Marokkót és Mauritániát átszelve eljutottak a szenegáli főváros közelében található Rózsaszín-tó partjára. Az együttest a december 31-ei rajttól kezdve hátráltatta egy rejtélyes probléma: a Scania a riválisok 150-es tempójához képest az ég szerelmére sem akart gyorsabban menni 120-nál, ám a csapatnak így is sikerült a 11-ből 3 szakaszt megnyernie.

A Szahara rettegett mauritániai dűnéin jól sáfárkodtak a járgány 1100 lóerejével, az utolsó menet során pedig kiváló hajrával felülmúlták az MAN-nal induló portugál Elisabete Jacintót és a kategória 2. helyén végeztek a csehek Tatra-ásza, a korábbi kétszeres győztes Tomecek mögött.

– Sok bosszúságot okozott nekünk a végsebesség-probléma, de elégedett vagyok – értékelt a célban a pilóta, Kovács Miklós. – Nem volt nagy a kamionos mezőny, ám a színvonal drasztikus mértékben javult a közelmúlthoz képest. Ezt jól szemlélteti, hogy az autós-kamionos közös értékelésben csak az autós mezőny négy legjobbja bizonyult gyorsabbnak a kamionos győztes Tomeceknél, valamint nálunk. Ellenfeleink óriásit léptek előre az idei évre, s az eredményünk azt mutatja, hogy a gondjaink ellenére mi is javultunk. Szeretnénk ezen az úton haladni, és hiszek benne, hogy a 2010-es versenyhez hasonlóan a jövőben újra elérhető lesz a kategóriagyőzelem.”

Zsinórban hatodszor

Először indult az Africa Race autós kategóriájában Szalay Balázs és Bunkóczi László: az Opel-duó a verseny első felében kiválóan muzsikált, öt szakaszt is a második helyen zártak, de a technika ördöge egy motorhiba formájában utolérte őket.

A páros ugyan elküzdötte magát a célig, de több szakaszt is kénytelenek voltak félbeszakítani, így jelentős időbüntetéssel végül csak a 18. helyen gördülhettek át a céldobogón. A 6000 kilométer össztávú maratont az autósoknál egyébként zsinórban hatodszor nyerte a korábban két Dakar-ralin is diadalmaskodó Jean Louis Schlesser, akinek ez volt a búcsúversenye, míg a motorosok között egy olasz, a Hondával induló Michael Pisano bizonyult az idei év legjobbjának.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!