Sport

2014.01.15. 11:30

Válaszolt az MLSZ!

A Magyar Labdarúgó Szövetség válasza a Spartacus 1928 Egyesület nyílt levelére.

A Magyar Labdarúgó Szövetség válasza a Spartacus 1928 Egyesület nyílt levelére.

A nyíregyházi szurkolók egy csoportja nyílt levélben kifogásolta csapata mérkőzéseinek kezdési időpontját.

Az NB II-es bajnokság névadó szponzorának, a NESS HUNGARY Kft-nek, valamint a televíziós jogdíjaknak köszönhetően a 2013-2014-es bajnoki évadban a másodosztályú sportszervezeteknek minden korábbinál lényegesen nagyobb összeget, több mint 760 millió forintot oszt ki az MLSZ.

A Nyíregyházi Spartacus csak ebben a fél évben több tízmilliós nagyságrendű bevételhez jutott a televíziós pénzekből, és a bajnokságban várható előkelő helyezése alapján ez az összeg jelentősen tovább nőhet. További pozitív eredmény, hogy Nyíregyháza labdarúgása a TAO rendszer keretében több száz millió Ft-os támogatáshoz jutott, és nem utolsó sorban a Kormány az előző év végén döntött a nyíregyházi futballstadion mintegy egymilliárd forintos felújításáról, azok után hogy, az MLSZ korábban az Országos Pályaépítési Program keretében az önkormányzattal közösen nagy méretű füves pályát épített a futballozni vágyók számára. Így Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyére is elmondható, ami országos szinten igaz, hogy soha ilyen figyelem nem jutott a labdarúgás hátterének fejlesztésére.

A szövetség a fenti tényekkel cáfolja azt a valótlan állítást, hogy az MLSZ-ben elfeledkeztek a nyíregyházi labdarúgásról.

Az MLSZ Versenybizottságának – az érintett sportszervezetekkel egyeztetett – döntése alapján, a jelenleg a NESS Hungary Ligát vezető Nyíregyházi Spartacus a Zalaegerszeg elleni (március 28., 15.30), és a Gyirmót elleni hazai (április 25. 15.30) valamint a Dunaújváros elleni idegenbeli mérkőzését (február 28. 14.30) péntek délutáni időpontokban játssza. A nyíregyházi szurkolók egy csoportja nyílt levélben kifogásolja a mérkőzések kezdési időpontját.

A szurkolói csoport észrevétele nem alaptalan, érthető is, ám a szövetség döntése nem öncélú. Annak meghozatalakor kellően körültekintően, minden körülményt mérlegelve járt el, az szakmailag megalapozott. Az MLSZ célja az, hogy a másodosztályban is professzionálisan működő sportszervezetekkel együttműködve, fenntartható módón, gazdaságilag stabil, átláthatóan gazdálkodó, szakmailag fejlődni képes csapatokat versenyeztessen, így javítva, emelve a magyar labdarúgás színvonalát.

Az MLSZ a sportszervezetekkel egyeztetve igyekszik megfelelni a szurkolói igényeknek, de a csapatok költségvetésének jelentős részét kitevő vagyonértékű jogok ellenértéké5 biztosító partner igényeit is szem előtt kell tartanunk.

Az MTVA értelemszerűen a bajnoki cím egyik fő esélyesének mérkőzését tűzi műsorra, hiszen ez hozhat nézettséget, ez bír reklámértékkel. Az MLSZ versenyszabályzata előírja, hogy a Versenybizottság a sportág népszerűsítése okán a legjobb csapatok mérkőzéseinek közvetítését preferálja.

A sajtóban is napvilágot látott információk szerint a Kormány – az MLSZ szakmai javaslata alapján – közel egy milliárd forintot biztosít Nyíregyházának az elkövetkező években stadionfelújításra, rekonstrukcióra. Ezen tények ismeretében is teljesen alaptalan az a levélben megfogalmazott vádaskodás, miszerint az MLSZ-nek nem fontos Nyíregyháza.

A Szövetség döntéseit minden esetben a versenysemlegesség, a méltányosság és a fair play-szellem határozza meg.

Az MLSZ bízik abban, hogy az érintett szurkolói csoport is belátja, hogy a levélben kifogásolt pillanatnyi kényelmetlenség elviselése hozzájárulhat ahhoz, hogy szeretett csapatuk hosszú távon sikeres, gazdaságilag stabil legyen és ezáltal további sok örömöt szerezzen drukkereinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!