Sport

2014.07.29. 08:25

Áll a bál a Mercedesnél

Nagy győzelmet aratott Daniel Ricciardo a Hungaroringen, ám a 29. Magyar Nagydíjon a Red Bull ausztrál versenyzőjének sikerét némiképp háttérbe szorította, hogy a Mercedes bajnokaspiráns párosának riválizálása újabb fordulatot vett.

Nagy győzelmet aratott Daniel Ricciardo a Hungaroringen, ám a 29. Magyar Nagydíjon a Red Bull ausztrál versenyzőjének sikerét némiképp háttérbe szorította, hogy a Mercedes bajnokaspiráns párosának riválizálása újabb fordulatot vett. Nico Rosberg és Lewis Hamilton egymással folytatott vetélkedése idén már több ízben okozott álmatlan éjszakákat a csillagos márka menedzsmentjének és erős a gyanú, hogy a szakvezetők számára a nyári időszak azzal telik majd, hogy megbékítsék a vb-éllovasát és közvetlen üldözőjét. Mint ismeretes, a rajtot megelőző eső, valamint a bukások és biztonsági autós fázisok miatt kaotikussá vált viadalon Hamilton – akinek vasárnapra szinte teljesen új autót kellett építeni, mert eredeti Ezüstnyila a szombati időmérőn kiégett – a boxutcából startolva végzett a 3. helyen, míg a pole pozícióból induló Rosberget a 4. helyen intették le.

A vb-éllovas német rosszul jött ki az első biztonsági autós fázisból, s nem játszott a kezére az sem, hogy a hajrához közeledve a két kiállásos taktikával autózó Hamilton a csapat kérése ellenére sem engedte maga elé a harmadik kerékcseréjére készülő csapattársat: - Őszintén szólva ebben a pillanatban a nyári szünet foglalkoztat a legkevésbé, de bízom benne, hogy rövidesen megnyugszom. A futamon történtekről csak a belső csapategyeztetések után szeretnék beszélni, de mindenki látta és hallotta, hogy mi történt. Azt rettenetesen sajnálom, hogy az utolsó körben nem sikerült megelőznöm Lewist – mondta Rosberg, akinek előnye 14-ről 11 egységnyire apadt a nyári szünet előtt.

Hamilton már a csapatrádión leszögezte, hogy nem engedi el riválisát, mint fogalmazott, „ha elég közel tud kerülni, próbáljon meg megelőzni!” Niki Lauda, az ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező Mercedes-igazgató a nyilvánosság előtt is helyeselte a brit pilóta döntését, amellyel muníciót adott a patrióta szigetországi sajtónak, akik részrehajlással vádolták és kérdőre vonták Toto Wolffot, a csillagos márka sportigazgatóját. – Nem nevezném csapatutasításnak azt, ami elhangzott. Tény, hogy amennyiben Lewis elengedi, Nicónak talán lett volna esélye a győzelemre és tény az is, hogy Nico nem volt elég közel Lewishoz ahhoz, hogy elengedhesse maga mellett. Döntések szempontjából egyébként ez egy borzalmasan nehéz futam volt, fontos döntések garmadáját kellett meghoznunk menet közben, elképesztő gyorsasággal. Le kell ülnünk és meg kell beszélnünk a dolgokat, tanulnunk kell a most történtekből és a szezon eddigi részének alakulásából – csitította a szemlátomást dühös brit tollforgatókat az osztrák szakember.

A Mercedesnél idén újra és újra jelentkezik a „két dudás egy csárdában” effektus, Wolff, Lauda és a többi csillagos vezér a háttérben elképesztően komoly munkát végez annak érdekében, hogy elejét vegyék a két versenyző közötti csatározás végérvényes elfajulásának. A hungaroringi adalékot a nyári szünetben biztosan kezelni tudják, de szinte mérget lehet venni arra, hogy nem ez volt az utolsó súrlódás a különítmény versenyzői között az idei szezonban. Valószínűsíthető, hogy Laudának most szombaton nem utoljára kellett éjszakai borozásra vetemednie: a korábbi háromszoros vb-első elárulta, hogy egy palack jófajta vörösbor elfogyasztása közben sikerült megnyugtatnia a kvalifikációs autótűz miatt túlságosan zaklatott britet…

- Mészáros Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!