Sport

2014.07.14. 08:53

Bariék csapataranyat ugrottak

Nyíregyháza - Látványos versengést hozott az ejtőernyősök nemzeti bajnoksága.

Nyíregyháza - Látványos versengést hozott az ejtőernyősök nemzeti bajnoksága.

Borúra derű! Pénteken és szombaton bosszúsan lesték az eget az ötvenkettedik ejtőernyős nemzeti bajnokság nyíregyházi szervezői, de csak esett és esett. Aztán megkegyelmeztek az égiek és végül a szombaton és vasárnap Nemo kapitány irányításával negyvenszer is felemelkedhetett az Ancsa, az ernyősök jó barátja. A háromnaposra tervezett találkozón három számban versengtek a bátor sportolók, akik töb mint félszázan volt tizenegy klub képviseletében. A verseny a moldáv vendégek jóvoltából nemzetközi volt.

A célbaugrásnál ezer méterről léptek ki a gépből versenyzők és igyekeztek a két centi átmérőjű telitalálatot elérni. Nem meglepetés, hogy a szolnoki katonák vitték a prímet, hiszen ők a többiekhez képest irigylésre méltón jóval többet ugorhatnak. Az egyéni győztes Asztalos István négyszer ért el nullást, a kilenc kisérletével mindössze 6 centit tévedett. A második helyen klubtársa Orsy László végzett, a harmadikon a szintén szolnoki, pár éve junior világbajnoki címet szerzett Olenyik Roland. A csapatversenyt természetesen magabiztosan nyerték a szolnokiak.

A célraszállásnál nem szivacson, hanem a földön kell landolni és állva maradni, viszont a null pont egy fél méter átmérőjű kör. Ez a szám a nyíregyháziaké volt, hiszen mindkét kategóriában hazai siker született Serbán András (FIA AB) és Bárány László (FIA CD) révén. Sőt, Morvai Gergő (FIA AB) is dobogóra, annak a második fokára. A csapatversenyben az előbb említettek és Fedor Zsombor alkotta a győztes nyírségi kvartettet.

A harmadik szám a swoop, hivatalosan kupolakezelő verseny volt. Itt az ezerötszáz méterről kilépő versenyzők az ereszkedés utolsó fázisában egy fordulóval felgyorsítják ernyőiket, hogy aztán egy öt métere széles kapun másfél méteres magasságban belépve minél messzebbre suhanjanak a talajjal párhuzamosan. A látványos versengést a szám többszörös bajnoka, a toronymagas esélyes Verebes Gábor nyerte 152 méteres új magyar rekorddal. Miként azt az eredményhirdetéskor az egyik versenybíró megjegyezte: neki itthon csak ponyvával lenne szabad ugrania, annyival a mezőny előtt van... A bronzérem Mókusé, azaz a nyíregyházi Dolhai Zoltáné volt.

Szombaton váratlan és illusztris vendég volt a nyíregyházi repülőtérnek. A műrepülő világbajnok Veres Zoltán innen indult egy vásárosnaményi bemutatóra, repülőgépét sokan megcsodálták, a felszállása pedig parádés volt.

- Amilyen rosszul kezdődött, olyan jól ért véget a verseny. Pénteken és szombaton délelőtt még izgulhattunk, aztán szerencsére javult az idő, így az indulók minden számban teljesítették a bajnoki értékelésekhez szükséges ugrásszámot. Örömteli, hogy balesetmentes, izgalmas és látványos versenyt zárhattunk, amelyen mi is szereztünk bajnoki címeket - summázta a versenyről Figeczky Attila főszervező, a házigazga Nyírségi Ejtőernyős Klub vezetője.

52. ejtőernyős nemzeti bajnokság

Célbaugrás

Egyéni:

1. Asztalos István

2. Orsy László

3. Olenyik Roland (mindhárom Szolnoki HESE)

Csapat:

1. Szolnoki HESE (Göbölös Ferenc, Olenyik Roland, Gál Szabolcs, Asztalos István)

2. Kalocsai Paprika

3. Alba Vész.

Célraszállás

Egyéni, FAI AB:

1. Serbán András

2. Morvai Gergő (mindkettő Nyírségi Ejtőernyős Klub)

3. Győri Gábor (BSE).

FAI CD:

1. Bárány László (Nyírségi Ejtőernyős Klub)

2. László Péter (MBSI)

3. Kocsák Gábor (Tiszaújváros).

Csapatban:

1. Nyírségi Ejtőernyős Klub (Bárány László, Fedor Zsombor, Morvai Gergő, Serbán András)

2. Magyar Bázisugrók SE

3.. Tiszaújváros.

Swoop:

1. Verebes Gábor (MBSE)

2. Szörényi Csaba (MBSE)

3. Dolhai Zoltán (Nyírségi Ejtőernyős Klub).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!