Sport

2014.07.10. 12:36

Lenyűgöző mezőny és környezet

Nyíregyháza - A székesfehérvári sztárparádén látottakból és tapasztaltakból a nyíregyházi atléták igyekeznek tanulni.

Nyíregyháza - A székesfehérvári sztárparádén látottakból és tapasztaltakból a nyíregyházi atléták igyekeznek tanulni.

Fantasztikus sztárparádét, minden idők legnívósabb, Magyarországon rendezett egynapos versenyét hozta a keddi Gyulai István Memorial, amelynek új helyszín, a frissiben átadott székesfehérvári Bregyó-közi Atlétikai Központ adott otthont.

Sztárok testközelből

Ahogy várni lehetett, a külföldi versenyzők vitték a prímet, a magyarok két versenyszámot tudtak megnyerni: kalapácsvetésben egyéni rekorddal, a világ idei legjobbjával nyert az olimpiai bajnok Pars Krisztián, diszkoszvetésben pedig a doppingvétség miatt kétéves eltiltásból visszatérő, olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán végzett az élen. A ritka magyar résztvevők között ott volt a Nyírsuli két fiatalja, a magasugró Bakosi Péter és Szikszai Róbert is. Rájuk most nem osztottak főszerepet, el is maradtak az idei és az egyéni legjobbjuktól is, de számos tapasztalattal gazdagodtak a nem mindennapi mezőnyben.

– Nagyszerű környezetben versenyeztünk, felmérhettük az idei országos bajnokság helyszínét – mondta a 217 centiig jutó Bakosi Péter edző-édesapja, Bakosi Béla.

– A magyar atlétika remek létesítménnyel gazdagodott, nemcsak a szabadtéri komplexum, hanem a többszáz méteres futófolyosó is jól szolgálja majd a sportágat. Miután nívós volt a mezőny, a magasságokat sem az itthon megszokott ütemben emelték, Peti 207 után 212-re, majd 217-re ugrott, aztán következett a 222, amivel már meggyűlt a baja. Ami utána történt, az igazi csemege volt, élményt jelentett Bohdan Bondarenko és Ivan Uhov versenyzését testközelből megélni.

Túl szép is lenne...

– Magyarázkodásnak tűnne, ha a csúszós körre és az eleredő esőre hivatkoznánk, hiszen a körülmények mindenkinek egyformák voltak – így Kerekes László, aki a diszkoszvetésben 56.24 méterig jutott Szikszai Róbert edzője. – Tény azonban, hogy a dobókört inkább a kalapácsvetőknek készítették elő, ami az eredményeken is látszott. Robinak a cipőválasztásával is gondja akadt, a harmadik dobása így is hatvan méter feletti volt, de sajnos kiesett a körből. Tanítványom nincs még húsz éves, túl szép is lenne, ha hullámvölgyek nélkül versenyezne, szerencsére ez a kisebb gödör most nem olyan viadalon következett be, amely létfontosságú lenne a számunkra. Tanulunk a történtekből, hogy még eredményesebbek legyünk.

A dobó szakág számára azért így is tartogatott kellemes meglepetést a viadal, hiszen a magyar szuperliga-sorozat keretén belül rendezett diszkoszvető versenyszámban Káplár János 56.60 méterrel ért el egyéni csúcsot, és ezzel a második helyen végzett.

- KM-BT -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!