Sport

2014.07.25. 17:45

Uralja a Mercedes a Hungaroringet

Ha léteznek is csodák, azok a jelek szerint nem a Hungaroring környékén történnek, legalábbis egyelőre: a 29. Magyar Nagydíj első edzésnapján a Mercedes folytatta domináns szereplését, a pálya királya, Lewis Hamilton pedig mindkét edzésen gyorsabbnak bizonyult a nagy rivális csapattársnál, Nico Rosbergnél.

Ha léteznek is csodák, azok a jelek szerint nem a Hungaroring környékén történnek, legalábbis egyelőre: a 29. Magyar Nagydíj első edzésnapján a Mercedes folytatta domináns szereplését, a pálya királya, Lewis Hamilton pedig mindkét edzésen gyorsabbnak bizonyult a nagy rivális csapattársnál, Nico Rosbergnél.

Hamilton a délelőtti másfél órás gyakorláson 1:25,814-es körrel bizonyult a legjobbnak és 0, 183 másodpercet vert a mögötte záró Rosbergre. A délutáni nekifutás során a brit 1:24,482-re faragta a csúcsidőt – érdekesség, hogy a tavalyi nyitónapon, a 2,4 literes, V8-as motorral hajtott Red Bullal Sebastian Vettel 1:21,264-es körrel volt a mogyoródi nyitány leggyorsabbja - , előnye pedig már 0,238 másodperc volt a vb-ponttáblázatot 14 egységnyi előnnyel vezető némethez képest.

- Alig volt tapadás ma, és nem is tudom, hogy a gumik, vagy maga a pálya miatt volt így. Éjjel dolgoznunk kell a beállításokon, mert bár a tempónk kifogástalan volt, nem éreztem egészen jónak a kocsit – értékelt a nap végén Hamilton.

A Mercedes formája a legkevésbé sem meglepő és nehéz elképzelni, hogy bárki másnak lehet esélye szombaton a pole pozíció megszerzésére: ezt erősíti az is, hogy a 3. helyen záró Vettel hátránya már több mint 0,6 másodpercnyire rúgott, a 4. helyen végző ferraris Fernando Alonso pedig az utolsó volt azok között, akik egy másodpercen belül tudtak végezni a csillagos duóhoz képest. A spanyol 0,955 másodpercet kapott Hamiltontól, aki az 5. időt repesztő McLaren-tehetségre, Kevin Magnussenre már több mint 1 másodpercet vert. Az utóbbi hetekben számos alkalommal kritizált Kimi Räikkönen ezúttal is lassabb volt csapattársánál, Alonsónál: a finn másfél másodperces hátránnyal a 6. helyen végzett, a Red Bullos Daniel Ricciardót azonban így is sikerült maga mögé utasítania.

Mivel a Mercedes a meghatározó erő jelenleg a Forma-1-ben, s kezd felpörögni a pilótapiac is, érthető módon ezen a fronton is a csillagos egylet áll a középpontban. A paddockban például elterjedt, hogy Vettel a Red Bull-szerződés lejárta után, 2016-ra szeretne átülni a Mercedesbe, ám ezt Niki Lauda, az alakulat ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező igazgatója határozottan cáfolta.

- Soha nem tárgyaltunk Vettellel szerződésről, vagy egyéb együttműködésről. Hogy miért? Mert van két versenyzőnk! Rosberggel épp a napokban hosszabbítottunk szerződést, Lewisszal pedig jelenleg is tárgyalunk, ráadásul nagyon azon vagyunk, hogy létrejöjjön az új kontraktusa – fogalmazott a korábbi háromszoros világbajnok.

Azzal kapcsolatban is megy a pusmogás, hogy mit szeretne Hamilton: a kiszivárgott információk szerint a brit állítólag három éves megegyezést szeretne, amelynek keretein belül 70 millió fontot szeretne kasszírozni. Egy csütörtök esti, baráti körben folytatott beszélgetés során a 2008-as vb-első állítólag még azt is elejtette: ha összejön, amit szeretne, azért még a Mercedes-csillagot is hajlandó lenne magára tetováltatni…

- Mészáros Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!