Sport

2014.08.20. 15:38

A becsület azt kívánja, hogy megvédjék a játékvezetőket

Kótaj - A megyei JB minden kollégáért vállalja a felelősséget!

Kótaj - A megyei JB minden kollégáért vállalja a felelősséget!

Mint arról részletesen beszámoltunk, Orosz Mihály a kótaji egyesület vezetőségi tagja, polgármester hétfőn - csalás gyanújával - rendőrségi feljelentést tett. Mégpedig a játékvezető hármas két tagja ellen, akik a labdarúgó megyei másodosztály Rakamaz Takarék-csoport nyitófordulójában letudott Újfehértó–Kótaj (0–1) mérkőzésen működtek közre.

Ahogy akkor ígérte, Jekő József, a megyei Játékvezetői Bizottság elnöke reagált a vendégcsapat elöljárójának felettébb kritikus észrevételeire.

– A Játékvezetői Bizottság ritkán szokott reagálni a médiumokban megjelenő, gyakran elfogult edzői, vezetői nyilatkozatokra. A múlt hétvégén tett egy-két megnyilvánulás azonban túllépte azt a határt, amit nem lehet szó nélkül hagyni.

Vannak jópofa nyilatkozatok, amelyek nem sértik sem a másik csapatot, sem a mérkőzés többi résztvevőjét, köztük a játékvezetőket. Egy másik része a nyilatkozatoknak kifejezetten a játékvezetőkkel foglalkozik, becsmérlő, nem felelős sportemberekhez méltó módon.

Az igazságtartalmuk is gyakran kétséges, mert nehezen elképzelhető az a helyzet, amikor a sportszerűen szurkoló nézőt hirtelen leköpi az előtte működő asszisztens és ezt nem veszi észre senki, nincs hangoskodás, vagy összezördülés.

Ráadásul az asszisztenssel szemben áll a játékvezető ellenőr, aki arra hivatott, hogy figyelje az asszisztens munkáját, amit – mellékesen megjegyezve – nagyon jónak minősít. Ki-ki döntse el, hogy mennyire életszerű az előbbi szituáció.

Sokan megkérdőjelezik a játékvezetők tisztességét és felkészültségét. Megyénkben ezzel nincs probléma, minden kollégánkért vállaljuk a felelősséget!

Kevesen tudják, hogy a játékvezetők mennyit készülnek a mérkőzésekre. Minden szezon kezdete előtt több napos felkészítésen, edzőtáborban vesznek részt, ahol elméleti és fizikai felkészültségükről is számot adnak.

Ezek a tesztek az MLSZ JB követelményei szerint történnek és az országban mindenhol azonos a mérce. Olyan játékvezető nem működhet, akinek nincs érvényes tesztje.

Ezen kívül a játékvezetők edző irányítása mellett hetente edzenek, a szezonban pedig két hetente értékelik a mérkőzéseket és frissítik a szabályismeretet. Ezt a munkát egy élvonalbeli FIFA játékvezető is segíti.

Tehát a játékvezetők sokat tesznek a felkészülésük érdekében, ezért jelentős szabadidőt rászánnak és anyagi áldozatot vállalnak amellett, hogy a megyei igazgatóság is támogatást biztosít.

Ennek ellenére sajnos előfordulnak hibák minden osztályban, ezt nem lehet elkerülni.

A teljes cikk a Kelet-Magyarország augusztus 21-i számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!