Sport

2014.09.17. 09:05

Új csapatok a megyei kézilabdatérképen

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyei szövetség nagy energiát fektet az utánpótlás-nevelés fejlesztésére.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyei szövetség nagy energiát fektet az utánpótlás-nevelés fejlesztésére.

Beindul a gépezet. A kézilabdacsapatok is elkezdték nagy menetelésüket az élvonalban, illetve az NB I B-ben – némi késéssel az NB II-ben, illetve a megyei bajnokságokban is belecsapnak a lecsóba. Munka tehát akad bőven, s nem csupán a pályákon.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kézilabdaszövetség elnöksége 2014. év elejének legfontosabb rövidtávú feladataként a szervezeti keretek megújítását, a hatékony és létező érdekképviseletet tűzte ki célul – jelezte dr. Teschmayer Gábor, a megyei szövetség első embere. – Az év első negyedének lényeges teendői mellett sikerült méltó elhelyezést biztosítani a megyei szövetségnek. Az új iroda 2014. februártól a Megyeháza patinás „B” épületrészében található. A pénzügyi stabilitását és erősödését segítette, hogy a megyei szövetség 2013. végéig az MKSZ által biztosított lehetőséggel élve három megyebeli cég TAO támogatását tudta az országos testülethez irányítani, amely összeg a 2014. első félévi utánpótlással kapcsolatos programjaink forrását biztosította. A TAO mellett május elejéig további két további céggel sikerült adományozási megállapodást kötnünk.

Az illetékesek tehát pénz, paripát, fegyvert, vagyis minden eszközt próbálnak előteremteni a fejlődés érdekében.

– A TAO felhasználásával az I. Szabolcs utánpótlás torna és egy szakmai nap megrendezése nagy feladatot jelentett szövetségünknek – közölte dr. Teschmayer Gábor. – De megérte, közel 900 fiatalt mozgatott meg az esemény. A torna helyszíneinek kiválasztásánál arra törekedtünk, hogy olyan települések is bevonásra kerüljenek, ahol jelenleg nincs működő klub. Így többek között Vásárosnamény újra megjelent a megyei kézilabdatérképre. A torna mellett sikeresen megrendeztük edzőink, játékvezetőink és a megyebeli egyesületek képviselői részére az I. Szakmai Napunkat. Nagy hangsúlyt fektet a megyei szövetség elnöksége a játékvezetői utánpótlás biztosítására. Köteleztük az egyesületeket, hogy az elkövetkező két évben évente minimum 2-2 fő játékvezető jelöltet küldjenek képzéseinkre, ami ingyenes. Ősszel JUMP-2014 néven megyei játékvezetői utánpótlás mentori programot indítunk. A mentorok sportszakmai segítsége mellett ingyenes angol nyelvi képzést is biztosítunk a jelentkezőknek. A szövetség ugyancsak támogatta a Tiszavasváriban megrendezett első utánpótlás tábor programjait, amelyet jövőre megyei szintűvé kívánunk „emelni”.

Az egyik legkardinálisabb kérdésre is válasszal szolgált az elöljáró.

– Az elnökség a 2014/15-ös megyei bajnokságok kiírása kapcsán Mátészalkán tartott júliusi egyeztetést a lehetséges résztvevőkkel. Ennek eredményeként a megyei felnőtt férfi és női valamint az utánpótlás küzdelemsorozat létszáma is bővült. A nőknél nyolc együttes, köztük újoncként a Vásárosnamény, valamint a Tiszavasvári is színre lép. A férfi felnőtt bajnokságban öt klub szerepel, míg az megyei szervezésű utánpótlás bajnokságokban összesen tíz csapat indul. Nagy öröm, hogy Vitka és Ibrány is csatlakozott. A megyei szövetség elnöksége a megyei felnőtt férfi és női bajnokság alapszakaszának játékvezetői díját biztosítja. Újra delegálunk versenybírókat a mérkőzésekre. A 2014/15-ös szezonban meghirdetjük a HUN-IOR nemzetközi utánpótlás tornát, amelyben a megyei csapatok reményeink szerint a román, szlovák, ukrán és lengyel utánpótlás ellenfelekkel találkoznak. Társrendezőként szervezzük a 2015. tavaszán esedékes IV. korcsoportos diákolimpiai döntőt, valamint II. Szabolcs Kupát.

Vágül, de nem utolsósorban másokat sem hagy hidegen a szabolcsi vezetők erőfeszítése.

– Óriási pozitívuma az elmúlt közel egy évnek, hogy a márciustól olyan fiatal, kézilabdázáshoz ezer szállal kötődő, nemcsak férfi hanem női szereplőkkel is bővült a megyei szövetség bázisa, akik tudnak, akarnak és mernek is tenni a sportágért. Az elmúlt évben elvégzett munkák szakmai elismerését erősítette, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség 2014. augusztus 31-i országos elnökségi ülésén éves megyei beszámolónkat egyhangúlag támogatta és elfogadta. Ez erősíti azon hitünket, hogy jó úton indultunk el. Megkezdett munkánkat legalább ugyanilyen elszántsággal és szorgalommal kell tovább végeznünk. Én úgy gondolom, erre alkalmasak vagyunk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!