Sport

2014.10.14. 11:44

Ilyenek a maratoni hétvégék

Nyíregyháza - Két nyíregyházi sportember hat napon belül kétszer teljesítette a távot, Cserpák Tamás egyéni csúcsot is elért.

Nyíregyháza - Két nyíregyházi sportember hat napon belül kétszer teljesítette a távot, Cserpák Tamás egyéni csúcsot is elért.

Másnak egy teljes életmű, és hosszú évek kitartó munkájának eredménye, hogy lefut egy maratont, két nyíregyházi fiatalember azonban hat napon belül kétszer is teljesítette a 42 195 méteres távot. Cserpák Tamás és dr. Andrási Csaba október 5-én Kassán, 11-én pedig Budapesten, a 29. Spar Maratonon futotta le az embertpróbáló távot. Holott arról is szól a fáma, egy évben kétszer érdemes és ajánlott maratonit futni.

– Pontosítanék, egy évben kétszer lehet igazán jó eredménnyel maratont futni, egyet tavasszal, egyet pedig ősszel – mondta Cserpák Tamás, aki Kassán a második legjobb magyar volt azzal, hogy 2:53:30 órás eredménnyel közel egy percet javított az addigi egyéni csúcsán. – Nem először fordul elő velem, hogy duplázok, sőt három évvel ezelőtt három egymást követő hétvégén három maratonit futottam, a kassai és a budapesti verseny után a brüsszelit is bevállaltam. Most egy hetet pihenek, aztán a jövő hét végén az olaszországi Velencén állok rajthoz mintegy húsz nyíregyházi futótársammal együtt. Úgy terveztem, hogy a két verseny közül a kassain adok bele mindent, és Szlovákiában tényleg adottak voltak a körülmények, a pálya és az idő is alkalmas volt a jó eredményhez. Budapesten három és fél órás időt terveztem, ez végül összejött, bár bevallom, nem esett túl jól a futás, amiben a nagy meleg is ludas lehetett.

Neki legyen mondva... Amíg az egyéni csúcsa alkalmával 4:10 perces ezreket futott, addig a magyar fővárosban öt perc körüli kilométereket hozott össze. Eredményével (3:29:56) így is a legjobb nyíregyházi volt, a második pedig Gyebróczkiné Nyerges Mariann, aki élete első maratoniján hozta össze az egészen kiváló 3:39:30-as időeredményt. Ezzel a női verseny 54. helyezettje lett, kategóriájában pedig a negyedik legjobb időt futotta. A harmadik legjobb megyebeli teljesítmény pedig a szintén duplázó Andrási Csabáé lett (3:44:15). Újabb egykori futballista esett át a maratoni tűzkeresztségen, az újfehértói testnevelő tanár, Kranyik István a remélt ötórás időn belül (4:59:07) ért célba.

A szervezőktől kapott információ szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből összesen 72 nevezés érkezett a különböző távokra, a legidősebb résztvevő az 59 éves Jakab Miklós volt. A szombati eseményen egyébként egészen elképesztő tömeg, több mint 22 ezer ember vett részt, és futott valamilyen távot a jövőre jubiláló, immár harmincadik rendezvényen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!