Sport

2014.10.24. 10:37

Ne legyen kötelező a szurkolói kártya!

Nyíregyháza - A drukker-csoportok bojkottálják a hétvégi bajnokságokat, vasárnap a parlament előtt demonstrálnak.

Nyíregyháza - A drukker-csoportok bojkottálják a hétvégi bajnokságokat, vasárnap a parlament előtt demonstrálnak.

Országos bojkottot hirdettek meg a szervezett szurkolói csoportok a hétvégi NB I-es és NB II-es fordulóra. Diósgyőrben például a csoportok azon munkálkodnak, hogy a drukkerek egy, a stadionhoz közeli kivetítőn követhessék figyelemmel a DVTK–Dunaújváros elleni mérkőzését.

A különböző szurkolói fórumokon olvasható információk szerint 17 klub szervezett szurkolói csoportjai, azaz a Békéscsaba, a Debrecen, a Diósgyőr, a Dunaújváros, a Ferencváros, a Haladás, a Honvéd, a Kaposvár, a Kecskemét, az MTK, a Nyíregyháza, a Paks, a Pécs, a Szeged, az Újpest, a Videoton és Zalaegerszeg drukkerei csatlakoztak a hétvégi, országos bojkotthoz. Ezen felül október 26-án, vasárnap egy közös tüntetést is tartanak az ultrák, 15 órától, a Parlament előtt.

A drukkerek egyébként nem maga a klubkártya ellen vannak, hiszen ennek előnyei is lehetnek például kedvezményes vásárlásnál. Sőt, a kártya kiváltásával még inkább erősíthetik a klubhoz fűződő szimpátiájukat.

Olasz és lengyel példa

Szerintük a legkifogásoltabb az, hogy a belépőjegy vásárláshoz erre szükség van. Európában kevés országban van ez így, például Angliában a második és harmadik ligás meccsekre a találkozó előtt lehet jegyet venni mindenféle azonosító nélkül, de ugyanez a helyzet mondjuk Ausztriában is. Tavaly a Bayern München–Manchester City BL-meccsen ott voltak a Szpari játékosai és vezetői is, ott sem kellett a belépéskor semmiféle azonosítót felmutatni, elegendő volt a belépőjegy.

Az olaszoknál és a lengyeleknél is olyan nagy felháborodást váltott ki a megszigorítás, hogy a szövetségek meghátráltak és a következő bajnokságtól már eltörlik a kötelező klubkártyát. Azzal mindenki egyetérthet, hogy a magyar labdarúgás felemelkedése nem ettől a szigorítástól függ. Ráadásul még mindig nem derült ki, hogy az Újpest–Fradi meccsen ki dobta fejbe a zöld-fehérek gyúróját.

Ami tény: pénteken este a szurkolói csoport tagjai nem lesznek ott Újpesten, hogy buzdítsák a Szparit.

Vasárnap délelőtt indulnak

Viszont a nyíregyháziak is utaznak vasárnap a fővárosba, a központi demonstrációra. A stadion előtt tízkor lesz a gyülekező, a buszok ezt követően indulnak Budapestre. A tervek szerint a Kossuth téren délután háromkor több ezres tömeg fog demonstrálni.

Három szónok fog majd beszélni, egy a fővárosi, egy az ország nyugati, egy pedig a keleti rész szurkolói csoportjainak képviseletében. Ezt követően egy petíciót nyújtanak majd át a szurkolók, minden bizonnyal az MLSZ képviselőjének.

Szurkolók nélkül, üres és csendes lelátók előtt focizni szörnyű dolog. Ezzel teljes mértékben egyetért Törtei Tamás, a Nyíregyháza Spartacus csapatkapitánya.

– Megértem a szurkolókat, azt, hogy a mérkőzéseken ne legyen rendbontás, balhé, másként kellene megoldani, nem a szurkolói kártya kötelezővé tételével. Az örömteli, hogy épülnek a stadionok, ám az már kétségbeejtő, hogy egyre kevesebb szurkoló jár ki a mérkőzésekre, pedig nagyon sokat tudnak segíteni a csapatokon, számunkra is fontosak a Szpari-drukkerek, akik időnként a tizenkettedik játékost jelentik. Bízom benne, hogy sikerül majd megoldást találni és nem maradnak távol a meccsektől a szurkolói csoportok – így Törtei Tamás.

NE dőlj be a szirének hangjának...

„ Számos internetes fórumozónak az a feladata, hogy ellentétet szítson ultra és nem ultra, kanyarban álló és oldallelátón ülő, szkennelt és szkenneletlen szurkoló között.

Vedd a fáradtságot, szánj öt percet arra, hogy átgondolod, miért tart ott a magyar labdarúgás, imádott csapatod, ahol jelenleg látod.

Rádöbbensz, hogy a többségnek már elege lett a hazai labdarúgásban uralkodó áldatlan állapotokból, ezért elhagyták a lelátókat és csak a híreket követve figyelik kedvenc csapataik eredményeit.

Már csak néhány ezer fő maradt akik a lelátókon, vagy a stadionokon kívülre kényszerülve tenni próbálnak a focink sorsáért. Akik nem elégednek meg a látottakkal, és nem is akarnak otthon ülve beletörődni a focink helyzetébe, ezért kritikát fogalmaznak meg a focinkban uralkodó tarthatatlan állapotokról.

Azonban olykor „illetéktelenek kezébe kerülnek az adataik”, vagy egyszerűen csak példás büntetést szab ki a klubjukra az MLSZ, hogy a többi szurkoló szemében bűnösként lehessen feltüntetni őket

Gondolj bele, milyen lesz a lelátó a szervezett szurkolói csoportok nélkül. A sima szurkolók elveszítik a hangulatot és azokat, akik - ha kellett helyettük is - megfogalmazták a kritikákat, hogy ezzel szeretett klubjukat és a magyar labdarúgást szolgálják.

A szervezett csoportok elveszítenek mindent, amiket több évtizeden keresztül képviseltek.

De a legnagyobb veszteség, hogy valamennyi szurkoló elveszíti az esélyt, hogy a magyar labdarúgás elinduljon kifelé abból a gödörből, amiből csak új szemlélettel, s minden kudarcunkban részt vevő régi vezetők kisöprésével lehet kilábalni!

Fogjunk össze! Az október 23-át követő hétvégén bojkottáljuk a hazai labdarúgó mérkőzéseket, jelezve az illetékesek felé, hogy elég volt!

Csatlakozzon a bojkotthoz, melynek hétvégéjén valamennyi hazai szervezett szurkolói csoport képviselni fogja magát és városát egy tüntetésen, ami egy hosszú folyamat kezdete lehet.

„Biztosan a vénaszkenner bevezetése a megoldás a magyar futball összes problémájára? Vagy a szurkolói kártya? Ne haragudjon, de ezek nevetséges dolgok. Magyar labdarúgás akkor lenne ismét, ha a sportágat irányító felső vezetés egyharmadától, azoktól, akik az elmúlt harminc évben ott lebzseltek a húsosfazék körül, villámgyorsan elköszönnének.” Udvarácz Milán

Egy út van: Összefogunk és együtt sikert érünk el. Ha nem: külön-külön mindannyian sorban elbukunk.

Ultras Nyíregyháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!