Sport

2014.11.06. 09:05

Akit a méhfüstölő szaga megcsapott...

Nyíregyháza - Törtei Tamás szívesen tölti szabadidejét az apró, szorgos rovarokkal.

Nyíregyháza - Törtei Tamás szívesen tölti szabadidejét az apró, szorgos rovarokkal.

A focisták közül is nagyon sokan szeretnek pecázni vagy kutyát tartani. Törtei Tamásnak, a Nyíregyháza Spartacus csapatkapitányának ugyan most nincs kutyája, de volt, hiszen imádja az ebeket. A horgászat szintén ki van pipálva. Van viszont egy olyan időtöltése, ami több mint hobbi, amivel most teljes az élete. Ez pedig a méhészkedés.

Már vizsgázott méhész

– Öt esztendeje kezdődött, a bátyám akkor kezdett el foglalkozni a méhészettel – indította a titokba avatást Törtei Tamás. – Én is gyakorta segítettem neki, és nagyon megtetszett. Olyannyira, hogy az idén sikeres méhészvizsgát tettem, és már nekem is van négy családom a nagyszállási kertemben.

– A szezon időjárástól függően februártól októberig tart, addig van tennivaló bőven. Kezdődik a felkészítéssel, aztán amikor elkezdenek virágozni a növények, indulhat a méheknek a munka. Nyitásként a repcével, aztán sorra jön a többi növény.

Egy családban általában 60–80 ezer méh van, akinek sok van, annak rengeteg időt kell foglalkoznia az állatokkal. A négy család nem kívánja a napi rendszerességű törődést, ám ha ideje engedi, Törtei Tamás szívesen ruccan ki Nagyszállásra. Itt remek akácos van. A többi virágzáshoz költöztetni kell a méheket, így a Törtei családok is útra kelnek, és Tiszaföldvár felé veszik az irányt. Aztán amikor megtelnek a kaptárbeli keretek, eljön az ideje a pergetésnek, azaz a méz „kitermelésének”.

A párja is megkedvelte

Ezt legtöbbször nem egyedül teszi, hanem párjával, Kormány Fruzsinával, akinek szintén bejött a méhészkedés.

Vannak akik ebből élnek, ám négy család erre még nem alkalmas. Ugyan focistatársai és barátai már rendszeresen fogyasztják a Törtei-féle mézet, ám ez nem hoz pénzt a konyhára. Akkor mi ebben a kikapcsolódás?

– Nagyon megnyugtat az, amikor a méhekkel foglalkozom. A szabadban tehetem, a méhek pedig törődést, odaadást igényelnek, és igen hálásak, ha megbecsülöd őket.

– Amikor a méhekkel vagyok, csak rájuk koncentrálok, így ki tudom szellőztetni a fejem, fel tudok töltődni.

– Most, télhez közeledve már nem sok munka van, csak a rendszeres etetés, hiszen a méheknek is szükségük van a tápanyagra. Ilyenkor cukrozott vizet kapnak megfelelő koncentrációban. No meg rájuk is kell nézni rendszeresen, megfelelően betakarni őket, óvni a hidegtől – így Törtei Tamás.

A méhészkedés izgalmas része a rajzás, amikor egy anyaméh új családot alapít, és elhagyja a kaptárját. Ilyenkor fel kell őket kutatni, és be kell gyűjteni. Erről van egy mókás sztorija Törtei Tamásnak.

Ajánlott a védőfelszerelés

– A bátyám nem volt otthon, amikor kirajzott egy család. Én mentem begyűjteni őket, egy nagy fa tetejére költöznek. Sikerült az őket tartó ágat levágni, majd beterelni őket a kaptárba. Ehhez segítség volt egy úgynevezett méhkefe. Mivel próbáltak visszatérni a szabadba, valószínűleg kissé erősebben sepregettem őket a kaptárba, mire feldühödtek. Éreztem, hogy baj lesz, amikor elkezdtek felém repülni, futásnak indultam.

– Ott hibáztam, hogy negyven fokos meleg lévén félmeztelenül voltam. Kaptam is jó pár szúrást, majd sikerült vagy ötméteres ugrással a közeli medencébe vetni magam. Rövid idő alatt megnyugodtak, és elfoglalták a helyüket az új kaptárban.

A méhészeket speciális felszerelés védi, ám így is elkerülhetetlenek a fullánk okozta kellemetlenségek. Így van ezzel Törtei Tamás is (párja is túl van már a csípéskeresztségen), de nem bánja.

– Legtöbbször a kezemet éri a csípés, de szerencsére ebből még nem volt gond. Ráadásul hozzáértők állítása szerint aki nem allergiás erre, annál a méhcsípéseknek pozitív, immunerősítő hatásuk van. Az úgynevezett méhméreg például a kígyóméregnél is drágább. Persze, azért a kelleténél több csípést és sem szeretem – mondja Tamás.

Egyelőre a foci a legfontosabb

– A munkától sohasem riadtam vissza, a méhészkedés persze jóval több családdal akár a megélhetést is biztosíthatja. Ám egyelőre a foci áll a központban, minél tovább szeretnék pályán maradni, természetesen az élvonalban, a Szpari színeiben – tette hozzá a piros-kékek csapatkapitánya.

KM-ML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!