Sport

2014.12.12. 17:10

"Arra megyek, amerre a labda gurul” - Vendégségben Buzánszky Jenőnél

Kisvárda – Kilencvenedik életéve ellenére is fáradhatatlanul megy, szervez, tanácsokat, tippeket ad, rendezvényeken vesz részt – kezdte élményei sorolását Szeifried Zoltán festő–grafikus, aki a közelmúltban látogatóban volt az Aranycsapat ma már egyetlen élő legendájánál Buzánszky Jenőnél.

Kisvárda – Kilencvenedik életéve ellenére is fáradhatatlanul megy, szervez, tanácsokat, tippeket ad, rendezvényeken vesz részt – kezdte élményei sorolását Szeifried Zoltán festő–grafikus, aki a közelmúltban látogatóban volt az Aranycsapat ma már egyetlen élő legendájánál Buzánszky Jenőnél. Az előjegyzési notesze nagyon zsúfolt, számára sem könnyű kiigazodni benne, de ez az, – ahogy ő fogalmazott–  élete. Szeifried Zoltán kisvárdai festő–grafikust, mint régi ismerőst, barátot fogadta a közelmúltban, akivel sok hazai és külföldi kiállítás bemutatón szerepelt már az elmúlt évek során. Az alkotó egy festményével ajándékozta meg az Aranycsapat, mára már egyetlen, élő legendáját Buzánszky Jenőt.

Mindent festő

A képzőművészeten belül, mindent festő és rajzoló a kisvárdai festő–grafikus Szeifried Zoltán, a témaköröket, és technikákat is beleértve. Ceruza, toll, akvarell, diópác, akril, vegyes technikák, és persze az olajfestés a kifejező eszközei közé tartozik. De foglalkoztatja a bibliai témájú festészet, az Ószövetség – Újszövetség, csillagászat – filozófia, a tájak – csendéletek, születés – annak fázisai, a Föld élővilága. A jelen és a múlt, nem utolsó sorban az emberi arc, ismert, vagy ismeretlenek a világ minden tájáról.

Aranycsapat

Négy éve készült el Szeifried Zoltán kisvárdai képzőművész, az Aranycsapatot megrajzoló és megfestő alkotó, tematikus sorozata, melyet már régebben tervezett megvalósítani. Saját munkásságával kapcsolatban elmondta: a tematikus gondolkodás híve, egy–egy témából igyekszik a maximumot kihozni. Az Aranycsapat tagjairól készített portréi a „lelkileg üresedő világ magyar értékeit” őrzik. A nyolcszögletű keretekben, – melyet a festő maga készített – láthatóak a legendás futballisták portréi. Az olajfestmények utolsó darabját, egy tokaji nemzetközi alkotótáborban fejezett be a művész. Ezt megelőzően megrajzolta az „aranyos fiúk” arcképeit, melyek más profilúak, mint a festményeken látható arcok. Az idők folyamán bővült a kollekció. A még körünkben Buzánszky Jenőről készült jelen kori grafikáival, olajportréival.

90 évesen is fáradhatatlan

Aranycsapat tagjait bemutató kiállítások mindenűt nagy tetszést aratott. Az Aranycsapat méltatásán túl, szakmai és emberi oldalról is megközelítve jelentőségüket. Az alkotó külön köszönetet mondott a látogatás alkalmával Buzánszky Jenőnek, hogy 90 évesen is fáradhatatlanul megy a Csapattal.

–  Jenő bácsi fiatalos elevenséggel és eleganciával anekdotázik – mondta befejezésül Szeifried Zoltán – minden alkalommal az elmúlt dicsőségről, sok humorral és megszívlelendő bölcsességekkel a jövő generáció számára. Már szállóigévé vált az egyik állandó mondata, hogy „Arra megyek, amerre a labda gurul…”

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!