Sport

2014.12.28. 12:03

Forma-1: Így látta a szezont a Daimler fővezére

Komoly dicséret illeti a Mercedes menedzsmentjét, Toto Wolffot, Paddy Lowe-t és a versenyzők istápolásáért felelős Niki Laudát: ők hárman jelentős kockázatot vállaltak azzal, hogy egész évben engedélyezték a szabad versenyt Lewis Hamiltonnak és Nico Rosbergnek, ugyanakkor ezzel jócskán hozzájárultak ahhoz is, hogy a dominancia közepette élvezhető legyen a 2014-es idény.

Komoly dicséret illeti a Mercedes menedzsmentjét, Toto Wolffot, Paddy Lowe-t és a versenyzők istápolásáért felelős Niki Laudát: ők hárman jelentős kockázatot vállaltak azzal, hogy egész évben engedélyezték a szabad versenyt Lewis Hamiltonnak és Nico Rosbergnek, ugyanakkor ezzel jócskán hozzájárultak ahhoz is, hogy a dominancia közepette élvezhető legyen a 2014-es idény. Soha nem tették volna meg ezt, ha nem kapnak zöld fényt a Daimler-konszern csúcsgóréjától, az egész autóiparban komoly erőt képviselő Dieter Zetschétől, akit a Kelet-Magyarország az évadzáró leintése után, a csapat garázsában faggatott ki Abu Dhabiban.

- Nyilvánvaló, hogy amikor két olyan versenyződ van, akik a legjobbak, ráadásul olyan autót tudsz alájuk tenni, amellyel képesek dominálni az egész évadot és látványos csatákat tudnak vívni egymással, akkor ez a legmegfelelőbb stratégia, amelyet választani lehet – mondta a jellegzetes bajuszáról ismert nagyhatalmú Daimler-vezér arról, hogy a különítmény a legkiélezettebb helyzetekben is mellőzte a csapatutasításokat.

Zetsche kihangsúlyozta, hogy a Mercedes idei sikerszériájának alapjait Ross Brawn, Norbert Haug és Michael Schumacher rakta le, akik – mint fogalmazott – „borzalmasan sokat tettek azért, hogy most ilyen fantasztikus sikereket arathassunk”. Nem titok, hogy a Daimler igazgatótanácsát nem volt könnyű meggyőzni 2009 végén arról, hogy a Brawn GP felvásárlásával gyári Mercedes istállót indítsanak a Forma-1-ben, ráadásul Zetschének a gárda indulását követő sikertelen években egyszemélyes háborút kellett vívnia a konszern többi vezérével azért, hogy a gárda életben maradhasson.

- Egyszer sem kérdőjeleződött meg, hogy folytassuk-e az F1-es programot és most biztosan mindenki azt állítja majd, hogy mindig egyetértett ezzel. (nevet – a szerk.) Persze volt olyan is, amikor ez nem így volt… A tréfát félretéve, sokat nyom a latba, hogy így sikerült számunkra az idei szezon. Tudom jól, hogy mi tesz jót a Mercedesnek, márpedig az nagyon jó nekünk, amit idén produkáltunk – fogalmazott a pezsgőfürdőben részesített Daimler-főguru.

Mészáros Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!