Sport

2015.01.12. 11:21

Immár három éve tanítják a harcművészetet

Nagyecsed - A Veterán Harcművész Klub idestova három éve alakult Nagyecseden, mely harcművészeti közösség a Magyar Nihon Tai Jitsu és Nihon Ju Jitsu Szövetség égisze alatt segíti a fiatalokat abban, hogy szabadidejüket hasznosan és tartalmasan tudják megélni, eltölteni.

Nagyecsed - A Veterán Harcművész Klub idestova három éve alakult Nagyecseden, mely harcművészeti közösség a Magyar Nihon Tai Jitsu és Nihon Ju Jitsu Szövetség égisze alatt segíti a fiatalokat abban, hogy szabadidejüket hasznosan és tartalmasan tudják megélni, eltölteni. A 2011-es indulásuk óta már számos eseményt szerveztek, s megannyi fiatalnak adtak lehetőséget tehetségük felfedezésére, de ahogyan Iván János klubvezető is elmondta: „a munka itt még nem ért véget!” - Klubunk taglétszáma folyamatosan és dinamikusan növekszik. Míg 2011 októberében 10 fővel kezdtük meg munkánkat, addig mára már többszörösére emelkedett az edzéseinkre járók száma.

Edzéseinken a Nihon Tai Jitsu és Nihon Ju Jitsu Japán eredetű harcművészeti irányzatok technikai anyagának, mozgáskultúrájának fejlesztését tűztük ki célul. Ezen kívül szerepet kap az állóképesség javítása, növelése, valamint az egészséges életmódra nevelés. – fogalmazott Iván János harcművész, aki kiemelte, hogy a gyerekeket nem a verekedésre oktatják.

- Természetesen ugyanúgy, mint a karatéban, így itt is tanulnak ütni – rúgni, de kifejezetten önvédelmet oktatunk, ami karfeszítésekről, földön való rögzítésekről szól. Három éves kortól már jönnek hozzánk edzésekre a gyerekek, ezáltal van két óvodás csoportunk is, de például a legidősebb tanítványom most 44. éves. Tiborszálláson és Nyírmadán zajlanak a tréningek, amiket Lovas Zoltánnal, 4 danos nihon tai jitsu mesterrel koordinálunk. – tette hozzá a klubvezető, akinek a munkásságában most új próbatételek, kihívások is jelentkeztek.

– Testi fogyatékkal élőket, mozgáskorlátozott embereket ugyancsak tanítok már, akik olyan akaraterővel rendelkeznek, amit egy egészséges ember nehezen tud elképzelni. Tőlük nagyon sok erőt és lendületet kapok a mindennapokban. – említette Iván János, aki szerint az elmúlt időszak teljes mértékben (vissza)igazolta, hogy térségünkben is szükség van olyan a harcművészetek által biztosított szabadidős sporttevékenységre, mely leköti a fiatalok sajátos szabadidejét, mindemellett önbizalmat, magabiztosságot ad és utat mutat nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjai lehessenek.

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!