Sport

2015.01.08. 14:11

Közelíteni a világ elithez

Nyíregyháza - A magyar junior válogatott pénteken Lettország ellen kezdi meg szereplését a bujtosi csarnokban.

Nyíregyháza - A magyar junior válogatott pénteken Lettország ellen kezdi meg szereplését a bujtosi csarnokban.

Jelzésértékű, hogy a szövetség most látta elérkezettnek az időt arra, hogy ismét szerepet szánjon a magyar férfi junior válogatottnak. A korosztályos nemzeti együttes több, mint tíz éve nem nevezett a világbajnoki selejtezőre... Momentán viszont olyannyira komolyan gondolták az illetékesek, hogy mindjárt a házigazda feladatkört is vállalták.

Így Nyíregyházán kezdheti meg menetelését a Demeter György irányította legénység, amely pénteken Lettország, szombaton Görögország, vasárnap pedig Franciaország ellen lép színre - valamennyi alkalommal 18 órakor. A tét nagy, elvégre a bujtosi csarnokban rendezett kvalifikációs küzdelemsorozatban érintett négy rivális közül csak és kizárólag a csoportgyőztes vehet részt a vb-n.

– Ez a társaság, annak ellenére, hogy az Európa-bajnoki selejtezőben nem tudott továbbjutni, bebizonyította, közel van a kontinens elitjéhez, érdemes versenyeztetni – hangoztatta Demeter György szövetségi edző. – Ráadásul a torna lehetőséget nyújt a tapasztalatszerzésre, amit bízom benne, hogy később, a felnőttek között kamatoztatnak a fiúk, nem utolsósorban megmutathatják oroszlánkörmeiket. Nem beszélve arról, a részvétellel megteremtjük annak esélyét, hogy felzárkózzunk, netán visszatérjünk a kontinens élvonalába, egyben visszaszerezzük a korábban kivívott tekintélyünket.

Demeter György a riválisokról is szót ejtett.

– A lettekről tudunk a legkevesebbet, igazából csak az eredményeiket ismerjük. A rangsorban mögöttünk állnak, mondjuk úgy, hasonló játékerőt képviselnek, mint mi, de abba a kategóriába tartoznak, akiket itthon le kell győzni. A görögökről lényegesen több információval rendelkezünk, egyáltalán nem lebecsülendő ellenfelek, ugyanakkor azt gondolom, hazai pályán őket is megfoghatjuk. A franciákkal kapcsolatban lényegesen tisztább a kép, több felvételt láttunk róluk, és persze az Európa-bajnokságon elért harmadik helyük sokat elárul arról, mire számíthatunk tőlük. Labdabiztosnak tűnnek, jó lenne eljutni addig, hogy vasárnap ki-ki mérkőzésen dőljön el a továbbjutás kérdése.

Témánál vagyunk. Bár a magyar férfi szakág – finoman szólva – sem tartozik a világ élvonalához, mindazonáltal a korosztályos eseményeken nem mindig érvényesül a papírforma. Miként Pádár Krisztián, a válogatott Belgiumban légióskodó ígérete csütörtökön megjelent nyilatkozatában célzott rá: a junior mezőnyben még kevés a kiforrott játékos, így különösen nagy jelentőséggel bír egy-egy meghatározó képességű frontember teljesítménye.

– Arra törekszünk, hogy a végsőkig harcban legyünk a továbbjutásért – szögezte le Demeter György. – Ez alighanem csak úgy sikerülhet, ha nem hibázunk, illetve abban reménykedem, hogy a Franciaország elleni meccs lesz a döntő. Ahogy mondtam, fontos szempont az is, hogy az utánpótlás minél gyakrabban kilépjen a nemzetközi porondra, mert csak ebben az esetben fejlődhet a sportág idehaza.

Szigorú kritériumok

Csütörtökön az utolsó simításokat végezték a világbajnoki selejtezőnek otthont adó bujtosi csarnokban. A szimpla bajnoki mérkőzésekhez képest jóval több tennivaló akadt, elvégre szigorú kritériumoknak kell megfelelni. Leírni is hosszú lenne, mi mindenre volt szükség, hogy a csapatok, és a Nyíregyházára érkező vendégek komfortosan érezzék magukat az arénában.

KM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!