Sport

2015.01.03. 10:29

Párolt pontyos kínai karácsony

Karfeszítés húsz másodperc alatt, a Végrehajtó nevét már skandálják a nézők.

Karfeszítés húsz másodperc alatt, a Végrehajtó nevét már skandálják a nézők.

Miként arról már beszámoltunk, a Magyar Prémium MMA Ligának köszönhetően négy magyar versenyző kapott lehetőséget arra, hogy megmutassa tudását Kínában K–1 és MMA szabályrendszerben szervezett versenyeken. Nyíregyházáról Szabó Gábor „Végrehajtó” és ifjabb Gönczi János indult a többmilliós Csengduba, Szecsuán tartomány központjába. A csapat októberben repült a távoli országba és immáron csak egy legény van talpon az akkori társulatból. A Kínában egyre népszerűbb Szabó Gábor Végrehajtótól az elmúlt időszakról érdeklődtünk.

MMA-ban nincs vesztes meccse

– A helyzet az, hogy a csapatból már csak én vagyok Kínában – kezdte olvasóink tájékoztatását Szabó Gábor. – Különböző okok miatt hazamentek a versenytársaim. Volt aki jobb ajánlatot kapott közelebbről, valaki Amerika felé kacsingat, de volt, akinél a honvágy döntött. Rajtam kívül még egy magyar van a városban, az itteni a klubban MMA-edzőként dolgozó szegedi Forró László.

– Büszkén mondhatom, hogy MMA szabályrendszerben nincs vesztes meccsem – folytatta a Végrehajtó. – K-1 versenyeken is részt veszek, eddig minden találkozómat végig vívtam. Három hónap alatt tíz küzdelem, közel másfél óra a szorítók között, ez otthoni viszonylatban két évnyi versenyzésem lenne. Persze azért volt olyan gyors MMA-találkozóm is, amelyen karfeszítéssel húsz másodperc alatt legyőztem a kínai ellenfelemet.

– Már ismer a kínai közönség, a legutóbbi meccsemen hangosan skandálták a nevem: Gabi-Gabi...! Ezt főként annak köszönhetem, hogy novemberben K-1-ben megküzdöttem a kínai szuper­sztárral, Yi Long-al. Ő képviseli a kínai küzdősportokat szerte a világon K-1 ben, és kungfuban. Egyébként saolin mester. Sajnos pontozással elveszítettem azt a mérkőzést, de a közönség nagy meglepetésére többször a földre küldtem a szerzetest. Nagyon jól helyt álltam ellene, pedig tíz kilóval nehezebb volt. Ez az összecsapás egyébként annak a gálának a főmeccse volt és egész Kínában élőben adta az egyik sportcsatorna.

– Nem mentem haza az ünnepekre, hiszen a versenysorozatban nem volt megállás. Szilveszter éjjelén Xinfengben én játszottam a főmérkőzést a helyi bajnok ellen K-1 szabályrendszerben. Nagy küzdelem volt, igazi adok-kapok! A három menet végigment, de sajnos pontozással nem adták ide a győzelmet.

Karácsonyi énekek angolul

A karácsonyt klubtársaimmal egy hotelben töltöttem. A hallban karácsonyi énekek szóltak angolul és volt egy szépen feldíszített fa. Leültem mellé egy fotelba, és úgy társalogtam az otthon ünneplő családommal. Az ünnepi ételekről annyit: ismét terülj-terülj asztalkám volt, ám a menü kínai ínyencségekből állt. Ami az otthoni karácsonyi ételekhez hasonlított, az a ponty volt egészben megpárolva, nagyon finoman fűszerezve, azt nem hagytam ki.

– A kínaiaknál február 18-án kezdődik az újév. Ilyenkor három hétig megáll az élet, nincs munka csak ünneplés tűzijátékkal, utcai felvonulásokkal, sárkányokkal. Versenyek sem lesznek, csak edzések, felkészülés a folytatásra. Szeretném kihasználni az alkalmat arra, hogy hazalátogassak egy-két hétre. Szeretnék feltöltődni otthon a szeretteim között. Persze edzeni is fogok mégpedig keményen, mert ahogy visszaérkezem, a következő hétvégére már meccset szerveznek, és folytatjuk ott, ahol abbahagytuk – így Szabó Gábor.

Mán László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!