Sport

2015.01.05. 10:59

Visszatekintő - A kupában is igazán ki lehet teljesedni

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A kisvárdai futballisták a negyeddöntőig jutottak, kézilabdában is voltak magasabb osztályú ellenfelek. Visszatekintő: Megyénk 2014-es sportéletére, 4. rész.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A kisvárdai futballisták a negyeddöntőig jutottak, kézilabdában is voltak magasabb osztályú ellenfelek. Visszatekintő: Megyénk 2014-es sportéletére, 4. rész.Az elfogadható rajt után gödörbe került a Nyíregyháza Spartacus szekere, és a sorozatos vereségek személyi változásokhoz is vezettek. Mindez előbb még csak az irodában jelentkezett, hiszen távozott a szakmai igazgatóként dolgozó Sándor István és a klub­igazgatóként tevékenykedő Lucsánszky Tamás is. Aztán a Puskás Akadémia elleni hazai vereség (0–1) már edzőcserével járt: Csábi József helyét Mátyus János vette át. Érdekes, utóbbi augusztus végén, éppen a Nyíregyházán elszenvedett 3–0-s vereséget követően mondott le Pápán, és vált szabad edzővé. Az eredményesség javítása érdekében csaptak le rá a nyíregyháziak, és ha azt vesszük, hogy az őszi szezonból hátralévő két, kulcsfontosságú hazai mérkőzését, a Haladás (2–0) és a Pécs (4–0) ellenit megnyerte a csapat, akkor a váltás elérte a célját. A piros-kékek a 11. helyen telelnek, a mezőny többi csapatától eggyel kevesebb meccset játszva, hiszen a paksi évzárójuk a pályaviszonyok miatt elmaradt.

Győzelmekkel kezdte a bajnokságot a Fatum-Nyírsuli-NRK a női röplabda NB I-ben. A nyíregyháziak két légióssal is erősítettek: a brazil Debora Ribeiro Araujo valóban a csapat erősségei közé tartozik, hiszen az első perctől kezdve ontja a pontokat, az évekkel ezelőtt a Gödöllő által is foglalkoztatott kubai Noralvis Yenisley Aguilera Ferguzon azonban nem váltotta meg a világot.

Ellentétes utakon

A bajnoki nyitányon alaposan visszavágott a Marso-NYKK a Zalaegerszegnek az előző idény végén az osztályozókon elszenvedett vereségért. A hazai premieren a nyíregyháziak 100–60-ra, vagyis negyven pontos különbséggel győzték le a ZTE-t. A kedvező sorsolásnak köszönhetően az első négy meccsét hazai pályán vívta Sitku Ernő legénysége, amely jól kezdte a sorozatot, hiszen a Körmendet és a Pécset is legyőzte, igaz, utána tartósan gödörbe került, hiszen 2014-ben, vagyis az alapszakasz első körében több mérkőzést már nem tudott nyerni.

Ellentétes utat tettek meg a Nyír-Flop Holding, majd a szezon második felében már Nyíregyházi KC néven szereplő NB I. B-s kézilabdázók. A csapat az elején négyből három meccsét elveszítette (a Ferencváros otthonában és hazai pályán a Kecskemét ellen mindössze egy-egy találattal, az Eger ellen hárommal), utána viszont zsinórban kilenc mérkőzést megnyerve a dobogóig rakétázott, és a harmadik helyen fordulhat a tavaszi folytatásra.

Az Egyesült Arab Emírségekben, Al-Ain városában rendezett egyetemi sportlövő világbajnokságon a Nyíregyházi PLE versenyzője, Babicz Sára tagja volt a sportpisztolyban harmadik, légpisztolyban ötödik helyen végzett magyar válogatottnak.

Csúcsközelben, majd csúcson

Hatalmas menetelésbe kezdett Majoros Bence, a nyírbátoriak asztaliteniszezője. A 17 éves játékos az ifjúsági korúak reménységeként részt vehetett a top 12-bajnokság kvalifikációs viadalán, amelyet veretlenül megnyert, így jogot szerzett arra, hogy a legjobbak között is induljon. A top 12-bajnokságon aztán nem érte be ennyivel, csoportjában mind az öt riválisát, köztük a válogatott kerethez tartozó Jakab Jánost és Kosiba Dánielt is legyőzte, így általános elképedésre csoportelsőként jutott be a legjobb négy közé. A másnapi folytatásban Fazekas Péter volt az ellenfél, és ekkor ért véget Bence menetelése – bronzéremmel. A saját korcsoportja, az ifjúságiak hazai körülmények között, tehát Nyírbátorban rendezett top-12 versenyét Majoros Bence nyerte, megvédve ezzel egy évvel korábban elhódított címét.

Csank mesterék meghajoltak

A Magyar Kupa az a terep, ahol a kiscsapatok is ki tudnak tűnni, és magasabban jegyzett riválissal szembekerülve a figyelem középpontjába kerülhetnek. Kézilabdában az NB II-es VKC Nyírbátor búcsúztatta az eggyel feljebb játszó Ózdot, ám a következő NB I B-s ellenfél, a Mizse KC már legyőzte a bátoriakat (27–30). A nyíregyháziak élvonalbeli csapatot fogadhattak, a nemzetközi porondon is érintett Orosháza ellen 27–20-ra veszítettek.

A kisvárdaiak futballban alkottak maradandót a kupasorozatban. Az első feladat, vagyis a szintén NB III-as Tököl legyőzése (4–1) még kötelezőnek számított, aztán viszont jött a Cegléd, amellyel az előző bajnokság végén azonos pontszámmal zárt, mégis mögötte végzett, így kiesett a szabolcsi alakulat. A 2–0-s győzelem lehetőséget adott arra, hogy a Nyíregyháza Spartacus elleni, ugyancsak fájdalmas májusi vereséget feledtesse a Várda, és miután ez is megtörtént (0–2-ről 3–2), jöhetett a nyolc közé jutásért kiírt csata.

Révész Attila edző számára nem volt ismeretlen a terep, hiszen 2003–2004-ben, tuzséri edzőként elérte a negyeddöntőt, amelyről ezúttal sem marad majd le csapata, hiszen a Kisvárda Master Good 4–0-ra ütötte ki a Csank János vezette Vácot. Következhet tavasszal az NB II-es Szolnok, a párharc győztese pedig minden bizonnyal a Ferencvárossal találkozhat az elődöntőben.

NB-s szinten egyetlen megyei rangadót rendeztek futballban az ősszel. A szezon utolsó fordulójára maradt a Nyírbátori FC–Kisvárda Master Good találkozó az NB III Keleti csoportjában, és azt a vendég várdaiak nyerték meg 3–1-re. A győztes fél a második, a bátoriak a kilencedik helyen zárták a bajnokság első felét.

Évzáró események

Második helyen végzett az Egerben rendezett olimpiai kvalifikációs vívó világkupa-versenyen Veres Amarilla. Az NYVSC versenyzője klasszisok egész sorát legyőzve jutott el az aranymeccsig. A következő ilyen jellegű viadalon, Hongkongban hatodik lett Pákey Béla edző tanítványa.

Övvel a derekán búcsúzott a mögöttünk hagyott esztendőtől Nagy Lajos Márk: az NYVSC-Big Boxing ökölvívója a magyar bajnoki és a WBF szervezet középsúlyú nemzetközi övéért lépett a ringbe, és tíz menetes meccset nyert meg Albert Ferenc ellen – egyhangú pontozással.

A két ünnep közé is jutott a sportból: a bujtosi csarnokban rendezték meg a Közép-európai térség röplabda-ligájának (MEVZA) felkészülési tornáját, a négycsapatos viadalon a magyar válogatott a csehek mögött a második helyen végzett.

KM-BT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!