Sport

2015.01.02. 17:48

Visszatekintő - Egyetlen kifejező szó: „Feljutottunk”

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Szezonzárás bajnoki címekkel, érmekkel és némi csalódással fűszerezve. Visszapillantó megyénk 2014-es sportéletére, 2. rész.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Szezonzárás bajnoki címekkel, érmekkel és némi csalódással fűszerezve. Visszapillantó megyénk 2014-es sportéletére, 2. rész. A molinón csak ennyi állt: „NB I – Feljutottunk – 2014”. Az hiányzott róla, hogy bajnokként, ám a lényeg úgy is az, hogy a Nyíregyháza Spartacus négy évnyi távollét után csatlakozott újra a legjobbak mezőnyéhez, a labdarúgó NB I-hez. A feljutást Kisvárdán tette biztossá a Szpari, a bajnoki címet pedig a Szigetszentmiklós elleni utolsó hazai mérkőzésen, amikor 0–1-ről sikerült 6–1-re fordítania – a gólkirály Bajzát Péter négy találatának is köszönhetően.

Pedig akadt a tavasznak kritikus időszaka. Nem az, amikor az őszről áthozott győzelmekkel együtt zsinórban hét sikert aratott a csapat, hanem ami utána következett: a következő hat meccsből egyet sem tudott megnyerni Lucsánszky Tamás legénysége, négy döntetlen mellé két vereség is becsúszott. A Siófok ellen, 2–0-s vezetésnél már nagyon közel volt a feljutás bebiztosítása, ám a vége 2–2 lett, így várni kellett az ünnepléssel. A hajrá jól sikerült, a nyíregyháziak 66 szerzett ponttal, a második Dunaújvárossal szemben négy, a feljutásról már lemaradó Gyir­mót előtt kilenc egységnyi előnnyel zártak az élen. Nyíregyházi csapat 1980, 1998 és 2007 után szerzett bajnoki címet a másodosztályban, ezek mellett 1992-ben és 2004-ben tudta még kiharcolni a feljebb lépést.

A teremsportágban szereplő élvonalbeli csapatok közül a leghamarabb a Fatum-Nyírsuli-NRK női röplabdázói zárták a bajnokságot, és a Kaposvár elleni párharc során bebiztosították hetedik helyüket. Nem sokáig vártak a személyi változások bejelentésével a klubnál: az NB II-ben szereplő akadémiai csapathoz kerülő Balázs István utódjaként elődje, Kőhalmi Richárd lett az új tréner, akinek munkáját a játéktól véglegesen visszavonuló legenda, Erdősné Balogh Erika segíti.

A sportág őshazájából jött

Ötödik bajnoki címét szerezte meg a felnőttek között Helebrandt Máté. A Nyírsuli atlétája a gyalogló országos bajnokságon, Békéscsabán végzett az élen a 20 kilométeres versenyszámban.

A divízió II-es bajnokság Keleti csoportjában szereplő Nyíregyháza Tigers amerikai futballcsapata amerikai játékossal erősített: Troy Rice 97 yardos elkapással debütált új állomáshelyén.

Az alapszakasz után az alsóházi középszakaszban sem tudott elmozdulni az utolsó, 13. helyről a Marso-NYKK, így a nyíregyházi férfi kosárlabdacsapat pályahátrányból indította a Zalaegerszeg elleni osztályozót. Sitku Ernő legénysége két szoros mérkőzésen alulmaradt (a hazait hosszabbítás után vesztette el), így papíron kiesett, ám a létszámemelés következtében mégis az élvonal tagja maradhatott.

Harc a főtábláért

A Davis-kupa-válogatott tagjaként három magabiztos győzelemmel segítette feljutáshoz a magyar csapatot Fucsovics Márton. A mieink az euro-afrikai zóna III. csoportjában, Szegeden győzték le sorrendben az örményeket, Liechtensteint és a grúzokat. Az egyéni versenyek során arra készült a nyíregyházi teniszező, hogy 12 év után ő lesz az első magyar férfijátékos, aki Grand Slam-viadal főtáblájára jut. Wimbledonban ehhez nagyon közel járt, a selejtező harmadik fordulójáig jutott, ám ott a német Tim Pütz ellen kapott ki 7:6, 7:6, 6:1-re.

Bronzcsapatok a második vonalban: a Nyír-Flop Holding-Nyíregyháza már fordulókkal a bajnokság vége előtt bebiztosította harmadik helyét a férfi kézilabda NB I B-ben, és a csapat tagjai a magyar–román válogatott mérkőzés szünetében kapták meg jól megérdemelt érmeiket. Ugyancsak a harmadik helyen zárta a maga küzdelemsorozatát a Nyíregyházi FSE-NYKS, amely az amatőr női NB-ben a bronzpárbajt a Tatabányával szemben abszolválta.

Nagy Lajos Márk, az NYVSC-Big Boxing ökölvívója a szentesi gálán, a német Toni-Joel Caminnal szemben védte meg junior világbajnoki övét a WBO szervezetnél.

KM-BT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!