Sport

2015.01.09. 19:06

Visszatekintő - Slackline: kötélhíd a fák között

Nyíregyháza - Szeptemberben egy egyensúlyra, koncentrációra és akrobatikára épülő extrém sportot mutattunk be.

Nyíregyháza - Szeptemberben egy egyensúlyra, koncentrációra és akrobatikára épülő extrém sportot mutattunk be. A slackline kialakulása 1978 körülre tehető, amikor kreatív sziklamászók kifeszítettek egy nejlonkötelet és sétáltak rajta. Senki nem tudja, hogy ki volt az első próbálkozó, de a sziklamászás és a slackline (utóbbi megjelenése óta) kéz a kézben járt, és együtt fejlődött a mászóközösségen belül. Zsögöny Tamást, az Nyh-Slacklife nevű Facebook-közösség vezetőjét egy éve ragadta magával ez az egyelőre még csak egy vékony réteg számára ismert, de egyre népszerűbb őrület, amivel (mint minden újdonsággal) a fiú az interneten találkozott először.

Első próbálkozás a kertben

– Tavaly januárban vettem meg az első, három és fél centi széles hevederemet. Otthon kezdtem a gyakorlást, az udvaron, két fa között feszítettük ki öt méteren. Amikor sikerült rajta végigmenni, egyre hosszabbra és hosszabbra húztuk – mesélte Tamás, aki három-négy barátjával közösen hozta létre a csoportot, amihez aztán folyamatosan csatlakoztak a kíváncsi ismerősök, majd az ismerősök ismerősei. A banális „Mi a jó ebben?” kérdésre mosolyogva válaszolta: megnyugtatja az idegeket, fejleszti az egyensúlyt és az izomzatot. Zajácz Beáta – lévén egy pár – Tamással együtt kezdett slackline-ozni. – Ez az egész Tamás agyszüleménye, ő kutat mindig újabb és újabb extrém sportok után a neten. Egyszer csak kirobbant belőle, hogy szeretne egy kezdő hevedert rendelni, és két héttel később, a legnagyobb hóban feltettük úgy hatvan centi magasra. A videómegosztókon megnéztük, hogyan kell eleve ráállni. Minél többször próbálkoztunk, annál jobban ment, annál tovább jutottunk, és annál hosszabbakat tudtunk feszíteni. Tavaly tavasszal vettünk egy haladó line-t, amin az akrobatikus elemeket lehet gyakorolni, ezt először a szobában építettük ki, ott kezdtük el a dinamikus és statikus trükköket, különböző guggolásokat, állásokat, jógaszerű pózokat gyakorolni. Ezt folytattuk egy 60 méteres longline-nal. Tomi feszegeti a határait, én nem vagyok ilyen bátor, neki a highline (séta egy magasban kifeszített hevederen) is megy – szaladt végig az slackline-idővonalukon Betti, s hozzátette: a lengyelországi Lublinban rendezik a legnagyobb highline fesztivált, melyen legutóbb már ők is részt vettek.

Csak látszólag könnyű

– Nemrég vettem a kezdő szettemet, aktívan néhány hete slackline-ozom, ezalatt már egy 10 méteres hevedert sikerült végigsétálnom – újságolja Seres Szabina, aki egy pesti ismerősétől hallott először erről a sportágról, tőle vette a felszerelését is. – Kikapcsol mindent, mert csak arra figyelsz, hogy fennmaradj, és végig tudj rajta menni. Nagyon egyszerűnek tűnik, de csak látszólag könnyű, tulajdonképpen hatalmas erőfeszítés, minden izmomat külön érzem egy-egy „sétával” töltött délután után. Imádom!

A slacklining története és Magyarországon ismert ágai

A sportnak több ága alakult ki az idők során. Tricklining, Waterlining, Highlining, Yoga Slacklining és a Freestyle Slacklining. A Tricklining az alap, mert a hevedert szinte bárhol kifeszíthetjük. Itt nem a magasság számít, sőt, éppen ellenkezőleg: alacsonyan kifeszített hevederen lehet biztonsággal gyakorolni a trükköket. A Waterlining ugyanez, csak víz felett csinálják. Ez jó, mert nagyobb móka, illetve ha nem jön össze a trükk és leesnénk, akkor nem fáj. A Highlining már komolyabb, itt iszonyatos magasságokban kifeszített slackline-on sétálnak át az emberek. Persze, ilyenkor nem árt a biztonsági heveder, mert a zuhanás halálos lehet. A Yoga Slackliningnél meglepő módon jógapózokban állnak a hevederen, míg a Freestyle (vagy más néven Rodeo) slacklining-nál pedig az egyensúlyozást lehet gyakorolni vagy fejleszteni egy alacsonyan kifeszített hevederen, illetve kötélen. KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!