Sport

2015.03.26. 12:54

I. Országos Gátőrfutás Tiszabercelen

Tiszabercel - Országszerte közel ezren futottak a gátőrökért március 22-én vasárnap. Az I. Országos Gátőrfutást az Országos Vízügyi Főigazgatóság a 12 vízügyi igazgatósággal közösen szervezte a Víz Világnapja alkalmából.

Tiszabercel - Országszerte közel ezren futottak a gátőrökért március 22-én vasárnap. Az I. Országos Gátőrfutást az Országos Vízügyi Főigazgatóság a 12 vízügyi igazgatósággal közösen szervezte a Víz Világnapja alkalmából.

Szabolcs-Szatmár-Beregben a tiszaberceli műemlék szivattyútelepnél felállított rajttól 130 futó indult, akik három táv közül választhattak. Valamennyi táv első három helyezettjét nemenkénti kategóriákban serleggel jutalmazták.

A legfiatalabb versenyző 4, a legidősebb 72 éves volt az I. Országos Gátőrfutás tiszaberceli helyszínén. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén lévő műemlék szivattyúteleptől 130 futó rajtolt vasárnap délelőtt 10 órakor. Az aszfaltozott töltéskoronán három távot (3,2 km; 7,2 km; 10 km) jelöltek ki a szervezők. Az esemény rangját emelte, hogy több ismert maratonista is a nevezők között volt. Rajtuk kívül számos „vízügyes” munkatárs is versenyzett, többen közülük dobogós helyezést értek el. A körülményeket nehezítette, hogy a futóknak az erős széllel is meg kellett küzdeniük. Valamennyi táv első három helyezettjét nemenkénti kategóriákban serleggel jutalmazták. Minden beérkező versenyző érmet és befutó csomagot vehetett át, az első 99 regisztráló pedig a Coca Cola ajándékát, egy pólót is kapott. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által szervezett rendezvényt a Kölcsey Televízió, a Magyar Vöröskereszt, a Coca Cola, valamint Újhelyi Pál, helyi vállalkozó támogatták.

A tiszaberceli helyszínen fotókiállítás is várta a látogatókat, akiket a műemlék szivattyútelep épületében is körbevezettek. A Felső-Tisza mentén, a Rétközben a korábban vízjárta területek lecsapolása után, a Belfő-főcsatorna által összegyűjtött vizet ez a gőzüzemű szivattyútelep emelte át a Tiszába. A telepet 1896-ban adták át, érdekessége pedig - szépsége mellett-, hogy mindössze 6 és fél hónap alatt épült meg és 71 éven át üzemelt. 1967-ben egy elektromos meghajtású telep vette át a szerepét. A gőzüzemű telep 1983-ban műemléki védettséget kapott, hazánkban és Európa-szerte nagyfokú érdeklődés övezi.

Nemcsak Tiszabercelen, hanem további 11 vízügyi igazgatóság területén is szerveztek Gátőrfutást az Országos Vízügyi Főigazgatósággal karöltve.

Az országos megmozdulás célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a vízügyi őrszolgálatot teljesítők munkájára. A gát-, csatorna- és tározóőrök a folyók, belvízcsatornák mentén teljesítenek figyelő- és karbantartó szolgálatot.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén 102 vízügyi őr teljesít szolgálatot.

Eredmények:

Táv: 3,2 km Női kategória

1. helyezett: Együd Rebeka

2. helyezett: Fazekas Sarolta

3. helyezett: Potor Anita

Táv: 3,2 km Férfi kategória

1. helyezett: Dr. Kelemen Béla

2. helyezett: Kelemen Dávid

3. helyezett: Dankó Márton

Táv: 7,2 km Női kategória

1. helyezett: Barnáné Tóth Katalin

2. helyezett: Szabóné Dr. Faragó Anett

3. helyezett: Bíró Csilla

Táv: 7,2 km Férfi kategória

1. helyezett: Pócsi Attila

2. helyezett: Urr Máté

3. helyezett: Veigli Szabolcs

Táv: 10 km Női kategória

1. helyezett: Liskány Krisztina

2. helyezett: Szabados Anita

3. helyezett: Kubovics Éva

Táv: 10 km Férfi kategória

1. helyezett: Tihor Csaba

2. helyezett: Barna Miklós

3. helyezett: Bacsa László

Különdíj: Gere Gergő (3,2 km-es távra regisztrált, de 7,2 km-t futott le. Ebben a mezőnyben másodikként ért célba, a versenyszabályok értelmében azonban nem állhatott dobogóra.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!