Sport

2015.03.17. 15:10

Nagy durranás: Kiss Pál Tamás idén ralikrosszozik

Nyíregyháza - A remek, formautós karrier után ebben a szakágban hosszabb távon a világbajnoki szereplést célozta meg.

Nyíregyháza - A remek, formautós karrier után ebben a szakágban hosszabb távon a világbajnoki szereplést célozta meg.

Sztárpilótával bővült a hamarosan rajtoló honi ralikrossz bajnokság mezőnye, hiszen a miskolci Kiss Pál Tamás, az utóbbi évek meghatározó magyar formaautós tehetsége szakágat vált,és ralikrosszban folytatja. A 23 esztendős pilóta tizenöt esztendeje gokartba kezdte pályafutását, majd 2008-ban debütált a nemzetközi formaautózás világában. Az évek során folyamatosan haladt előre az általa választott úton, miközben olyan rangos szériákban ért el egyedülálló sikereket, mint a Brit Formula Renault 2.0, a GP3, vagy éppen az Auto GP. Aztán hét sikeres esztendő után, a váltás mellett döntött, mert a Forma-1 előszobáját jelentő sorozatokat jelentő formaautózás átalakuló gazdasági háttere irreális követelményeket támaszt a versenyzők felé.

Ez persze nem érte teljes meglepetésként a magyar kiválóságot, aki számára évről évre egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy nem elég, ha az edzéseken és a versenyeken nyújtja a maximumot. Tavaly aztán meghozta a döntést és az év végén fájó szívvel elköszönt a formaautózástól. Utolsó Auto GP-s szezonjában, búcsúzóul nyert három futamot, szerzett további hat dobogós helyezést, az egyéni értékelést pedig a második helyen zárta.

A szezon befejeztével több sorozatból kapott megkereséseket, végül hosszas mérlegelést követően úgy döntött, hogy egy éles váltással a felé a ralikrossz felé veszi az irányt, amely számára egy szinte teljesen új közeget jelent.

Az első versenyre szerencsére nem is kell olyan sokat várni, hiszen az bajnokság már ezen a hétvégén a Szlovákiaringen elrajtol. Két héttel később, április első hétvégéjén, a Rabócsiringen pedig a hazai bemutatkozásra is sor kerül.

– Örülök, hogy végre hivatalosan is bejelenthetem, hogy a ralikrosszal egy új fejezet nyílik a pályafutásomban - kezdte a közvélemény tájékoztatását Kiss Pál Tamás.– A lehetőségeket mérlegelve végül azért döntöttünk emellett a szakág mellett, mert ebben látjuk leginkább a számunkra ideális jövőképet, a reális és elérhető célokat. Természetesen az sem volt utolsó szempont, hogy a ralikrossz népszerűsége világszerte folyamatosan növekszik, ami rengeteg lehetőséget rejt magában. Nyilván hiányozni fog azért a formaautózás, de az új versenygépem is több, mint 550 lóerős lesz és 1,9 másodperc alatt gyorsul százra.

- Hiányérzetem nincs, mert úgy érzem mindent megtettem és eljutottam addig a formaautózásban, ameddig a lehetőségeim engedtek - folytatta a miskolci pilóta. – Igyekeztem mindig a tudásom legjavát nyújtani és méltó módon képviselni a magyar színeket a nemzetközi versenyeken. Ezt tervezem a jövőben is, csak immár egy másik területen. Tudom, hogy számtalan új kihívással kellesz szembenéznem, és sok új apró trükköt kell elsajátítanom. Ebből kifolyólag eleinte a tanulásé lesz a főszerep, de idővel szeretnék majd beleszólni a győzelemért folyó csatákba is. Az egyre erősödő hazai bajnokság kiváló terepet kínál az első lépések megtételéhez. Az OB mellett pedig már idén tervezem, hogy egy-két VB futamon is rajthoz állok. A nem túl távoli jövőben viszont szeretnék majd teljes szezont futni a világbajnokságon - zárta nyilatkozatát a pilóta.

KPT Média

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!