Sport

2015.04.29. 12:45

Mentőakció a Győrért, 14 csapatos NB I-re számítanak a klubok

Budapest, 2015. április 29., szerda (MTI) - Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője az MTI-nek megerősítette: az MLSZ körlevélben kérdezte az NB I-es klubokat, hogy hajlandók-e segíteni a Quaestor-ügy miatt veszélybe került Győri ETO FC-nek.

Budapest, 2015. április 29., szerda (MTI) - Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője az MTI-nek megerősítette: az MLSZ körlevélben kérdezte az NB I-es klubokat, hogy hajlandók-e segíteni a Quaestor-ügy miatt veszélybe került Győri ETO FC-nek.

A Népszabadság szerdán azt írta, hogy a klubonként tízmillió forintos, azaz összesen 150 milliós "segély" fedezné az ETO FC köztartozásait, ezzel megmenekülhetne az egyesület utánpótlás-szekciója. Így az NB III-ban megkapaszkodhatna a csapat, s nem kellene "szélnek ereszteni" azt a mintegy 400 fiatalt, aki a győri klubban futballozik. Az Origo.hu keddi híre alapján az MLSZ a kluboknak járó szponzorpénzekből fizetné ki a Győr köztartozását úgy, hogy ezt az egyesületek előlegeznék meg. Ez az akció azonban csak akkor valósulhatna meg, ha mind a 15 érintett klub rábólint, márpedig a Népszabadság és a Magyar Nemzet is úgy tudja, hogy például az Újpest mereven elzárkózik a részvételtől.

A licencadó bizottság május 12-én hozza meg a következő idényre vonatkozó végső döntését. A testület első fokon tíz klubnak adta meg az indulási jogot, és május 8-ig kaptak haladékot az érintett egyesületek - köztük a Győr és a Lombard Kézizálog Zrt. csődje miatt valószínűleg szintén nehéz helyzetben lévő Pápa is - a hiánypótlásra.

A győri klub azután került komoly bajba, hogy az egyesületet tulajdonló Quaestor Csoport egyik cége március 9-én öncsődöt jelentett. A Győri ETO FC Kft. március 13-án csődvédelmet kért. Az események hatására a csapat főszponzora, az Audi Hungaria Motor Kft. azonnali hatállyal felbontotta a klubbal kötött együttműködési megállapodását. Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát előzetes letartóztatásba helyezték, a nyomozó hatóság megkezdte a vagyonvisszaszerzési eljárást, ennek részeként a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta biztosítási intézkedésként.

Sipos Jenő szerdán arról is beszélt az MTI-nek, hogy ugyan az NB I létszámcsökkentése már korábban felmerült, konkrétan ez a kérdés egyelőre nincs napirenden. A Magyar Nemzet ugyanakkor közvélemény-kutatást tartott a klubvezetők körében, s a lap szerint mindenki biztosra veszi, hogy a jelenlegi 16-os létszám a következő szezonra csökkeni fog - a legtöbben arra tippelnek, hogy 14-esre, de van olyan is, aki szerint 12-esre. A létszámcsökkentéshez a versenykiírás módosítása szükséges.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!