Sport

2015.05.18. 14:43

Az immunrendszer támadása

Nyíregyháza - Hazánkban 8 ezer, a megyében 200–300 sclerosis multiplexes (SM) beteg él.

Nyíregyháza - Hazánkban 8 ezer, a megyében 200–300 sclerosis multiplexes (SM) beteg él.

– Az SM autoimmun betegség, vagyis az immunrendszer a saját idegrendszer sejtjei ellen fordul. A betegség folyamán az idegrendszer állandó gyulladásban van – magyarázta a világon két és fél millió embert érintő betegségről dr. Dió­szeghy Péter, a Jósa András Oktatókórház neurológiai osztályának osztályvezető főorvosa, miután aláírta az SM-világnap zászlóját. Megtudtuk: az SM döntően fiatal felnőtteknél, 20–50 éves kor között jelentkezik, és a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezethet.

Kezelni kell egy életen át

– A pontos oka nem ismert, kialakulásában valószínűleg több tényező játszik közre, nem egyértelműen örökletes betegség – említette Diószeghy professzor. A tünetek, attól függően, hogy a gyulladásos góc az idegrendszernek melyik részét érinti, különbözőek. A szem problémái közül első tünetként jelentkezhet a látóideg-gyulladás, a homályos látás, kettős látás is. A mozgáskoordinációs problémák közül az egyensúlyvesztés, bizonytalan járás, szédülés, a végtagokkal végzett mozgások ügyetlensége, a lábak gyengesége tűnhet föl. Az izmok merevekké, görcsösekké válhatnak.

– A betegség ma már korán felismerhető, rendelkezésre állnak azok a módszerek, amelyekkel pontosan kimutathatóak a károsodás helyei. A koponya MR-vizsgálata minden esetben megmutatja, ha SM-ről van szó – tért át a diagnosztikai lehetőségekre az osztályvezető főorvos.

– Ez is egy olyan betegség, amelyet egész életen át kell karbantartani és kezelni, a mi kórházunkban 200 SM-beteget kezelünk – folytatta Dió­szeghy professzor, és megjegyezte: a többségük teljes életet él, felelősségteljes munkakörben dolgozik, családja van.

Minden eszközzel

A múltra utalva elhangzott: azoknak, akiknek 20 éve kezdődött a betegségük, amikor még nem álltak rendelkezésre korszerű eszközök, rosszabbak voltak a kilátásaik, súlyos rokkantság alakult ki.

– Az emberekben ma már tévesen él az a kép, hogy ez egy folyamatosan romló állapot – hangsúlyozza a szakember. – Ezt nem szabad elfogadni, és a mai gyógyszerelés mellett nincs is így. Egészséges életmódra, egészséges testmozgásra szinte mindenki képes.

„Mindenkinek üzenem: ne adják fel!”

– Ijesztő, kétségbeejtő volt 2002-ben szembesülni azzal, hogy sclerosis multiplexem, gyógyíthatatlan autoimmun betegségem van – emlékezett vissza a 13 évvel ezelőtt történtekre Ternován Zoltán. Az első pillanatba még azt gondolta, tolókocsiba kerül, majd úgy döntött, nem adja fel. A szteroidoktól jobban lett, és újra sportolni kezdett. Vannak kisebb hullámvölgyei, évek óta nem volt jelentős állapotromlása, annyit érez a betegségéből, hogy az egyik kezével nem tud olyan erősen fogni.

– Az SM-társaság támogatásával azért indultam el május 6-án kerékpárral az esztergomi bazilikától, és tekerem végig az országot 16 nap alatt, hogy minden SM-betegnek megmutassam, elmondjam: soha ne adják fel, legyen hitük és erejük – említi a motivációjáról Zoltán, aki a tervek szerint május 23-án érkezik meg Székesfehérvárra, az SM-világnapi rendezvényre. A túra másik fontos célja felhívni a figyelmet betegtársaira, azokra, akik állapotuk miatt országszerte reményvesztetten, sokszor elszigetelten élnek.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!