Sport

2015.06.13. 14:57

A futballjövőnk megmenekült

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Sportcentrum az előkelő hetedik helyet foglalja el az országban.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Sportcentrum az előkelő hetedik helyet foglalja el az országban.

Mi lesz a gyerekkel? Mi lesz a nyíregyházi foci utánpótlásával, a Bozsik Akadémiával? Aggódó e-mailek, telefonhívások érkeztek szerkesztőségünkbe, amikor kiderült, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség illetékesei nem adtak NB I-es és NB II-es licencet a Nyíregyháza Spartacusnak. A kérdéseket Kósa Árpádnak, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetőjének továbbítottuk.

A legmagasabb osztályban

– A nyíregyházi labdarúgás talán manapság éli történetének legellentmondásosabb időszakát – kezdte olvasóink tájékoztatását Kósa Árpád. – Miközben a felnőtt együttes újoncként a pályán meggyőző teljesítménnyel maradt bent az első osztályban, adminisztrációs okból a harmad­osztály mélységébe taszította a honi futballbürokrácia. A felnőtt együttes sorsáról már sokat olvashattak az elmúlt hetekben ezeken a hasábokon, azonban joggal teszik fel sokan a kérdést: mi lesz a gyerekekkel, mi lesz az utánpótlással? Vajon ők is a harmadosztályba űzetnek, vagy maradhatnak a legmagasabb ligában? Egyszóval a jelennel együtt elvették-e tőlünk a futballunk jövőjét is?

– Nos, úgy tűnik a Bozsik Akadémia egyenlőre a pályán elért eredmények szerint kap besorolást, azaz marad a legmagasabb osztályban – folytatta Kósa Árpád. – Persze nagy kérdés, hogy NB III-as felnőtt gárda mellett nem lesz-e még inkább vonzó más klubok hívószava. Meglátjuk.

– Pedig a jelen kifejezetten ígéretes. Először is néhány éve a Nyíregyházi Sportcentrum futballszakosztálya felvehette Bozsik József nevét, ami rangot adott az utánpótlás-nevelésnek. Azonban a nagy áttörés tavaly következett be, amikor a neves double pass akkreditációs minősítőrendszer tagjává vált a nyíregyházi akadémia. Ebbe az elitklubba mindössze tizenöt képzőhely tartozik az országban.

Pénzt is kapnak

– Aztán az eltelt időszak azt igazolta, hogy a különböző mérőszámok és a klubfelépítés profizmusa alapján a Sportcentrum az előkelő hetedik helyet foglalja el az országban. Sőt, lehet, hogy a következő megmérettetés után ennél is előrébb lépünk, legalábbis erről szólnak a pletykák. Mindez pedig azt is jelenti, hogy a szövetség – a korábbi évekkel ellentétben – most már pénzügyi finanszírozást is ad a további szervezetfejlesztéshez. Nos, ettől a forrástól is elesne az akadémia, amennyiben a felnőtt együttessel zuhanna a harmadosztályba.

– Ami azért is lenne szürreális, mivel a Nagy Sándor pallérozta U18-as gárda például legutóbb a Ferencvárost fektette két vállra az örökösföldi pályán, és végzett az NB I. ötödik helyén. Mit keresnének ezek a fiatalok a harmadosztályban? Így hát a jövő szempontjából biztató, hogy a fiatalok továbbra is a legmagasabb osztályban pallérozódhatnak. Reméljük, mihamarabb utolérik őket ismét a nagyok is.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!