Sport

2015.06.24. 10:58

A vezetői miatt bűnhődik a Szpari és a szurkolók?

Nyíregyháza - Az MLSZ kitart döntése mellett, és a nyíregyházi klubra hárítja a felelősséget.

Nyíregyháza - Az MLSZ kitart döntése mellett, és a nyíregyházi klubra hárítja a felelősséget.

Ahogy azt korábban is írtuk, a Nyíregyháza Spartacus vezetői továbbra is úgy vélik: a csapat élvonalbeli licenckérelmét a hatályos magyar jogszabályok szerint nem utasíthatta volna el a Magyar Labdarúgó Szövetség. Az MLSZ erre a saját honlapján reagált.

„Mindenkiben együttérzést, szimpátiát vált ki az NB I-es tagságát nemrég a pályán megszerző, és most azt adminisztratív okokból elveszítő Nyíregyháza helyzete” – kezdődik az MLSZ saját honlapján megjelentett kommünikéje, amely azonban rögzíti azt is: a szövetség számára nincs más mozgástér, mint az előre lefektetett egyenlő feltételek biztosítása, vagyis a szabályokat betartó egyesületeket meg kell védeni azokkal szemben, akik azokra fittyet hánynak.

Megtisztulási folyamaton túl

„A labdarúgó társadalom, a játékosok, vezetők és szurkolók számára egyaránt fájdalmas, de régóta óhajtott megtisztulási folyamaton van túl a magyar labdarúgás” – olvasható a szövetség honlapján. „Ugyanakkor feltételezhetően még mindig vannak a múlthoz tartozó szereplők, akik a klub tulajdonosát is félrevezetve erkölcsi és anyagi kárt okoztak munkaadójuknak és a szurkolóknak. Akik a korábbi mulasztásaikért rájuk háruló felelősség alól minden eszközzel igyekeznek kibújni, másokat okolva tetteik következményeiért. A nyíregyházi klubvezetést szakszerűtlen tanácsokkal ellátó tanácsadók a tevőleges cselekedetek helyett immár a kommunikációs térben akarják jóvátenni korábban elkövetett vétségeiket. Az MLSZ ebben nem lehet partner, ezért a döntés okainak ismételt nyilvánosság elé tárásával a közvélemény számára még egyszer világossá kívánja tenni, hogy a nyíregyházi döntéshozók saját maguk fosztották meg csapatukat és azok szurkolóit az élvonalbeli részvétel lehetőségétől.”

„Az UEFA hivatalos tájékoztatása szerint nem felel meg a valóságnak a Nyíregyháza tegnap napvilágot látott állítása, nem történt konkrét kapcsolatfelvétel a klub és az európai szövetség között. A FIFA két évvel ezelőtti határozatát, amelyben fizetésre kötelezte a nyírségi klubot, nem vétózták meg semmilyen fórumon, kvázi elismerték a tartozásukat és a fizetési kötelezettségüket. A most a közvélemény félrevezetésére bedobott munkaügyi indoklás akkor, és azóta sem merült fel sehol.”

Alapszabályi hivatkozás

„Az MLSZ Alapszabály 3.§-a egyértelműen fogalmaz: (1) Az MLSZ a FIFA és az UEFA tagja. Ismeri, elfogadja és betartja e szervezetek alapszabályát, szabályzatait és döntéseit.

(2) Az MLSZ tagjai, a tag labdarúgói és hivatalos személyei, az MLSZ hivatali egységei, szervei, valamint hivatalos személyei tevékenységük során kötelesek az (1) bekezdésben foglalt szabályokat, valamint az MLSZ alapszabályát és más szabályzatait mindenkor betartani. A tag a nevezés benyújtásával nyilatkozik ezen szabályzatok ismeretéről.

Tehát az adott bajnokságba nevező klub megkapja a bajnokság bevételeiből rá eső részt, ugyanakkor teljesítenie kell a minden csapatra egyformán vonatkozó kötelezettségeket is. Ez ugyanúgy igaz az élvonalra, mint például az NB III-as bajnokságra, amelynek szabályai, az összes további bajnoksághoz hasonlóan, szintén nemzetközileg harmonizált szabálykörnyezetben működnek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!