Sport

2015.06.15. 08:41

Nem Kiss-munka: az erő vele van!

Nyírtelek - A nyírteleki testépítő szerint hit, kitartás és megszállottság nélkül nincs eredmény.

Nyírtelek - A nyírteleki testépítő szerint hit, kitartás és megszállottság nélkül nincs eredmény.

Kiss Tibor nagy munkába vágott. A Nyíregyházán élő fiatalember szobortest „faragásába” kezdett. Mindez olyannyira jól sikerült, hogy májusban, a Budapesten rendezett Bodysport Kupa Athletic kategóriában végzett az élen, és a folytatás szintén fényesen sikerült. A nyírteleki fiatalember a következő fellépésen is nagyot alakított: a WBPF magyar bajnokságon, ugyanebben a kategóriában vitte el a pálmát. A két győzelem felettébb biztató bemelegítés volt a varsói NAC világbajnokságra. A lengyel fővárosban a Mr. Athletic kategória nyolcadik helyét érdemelte ki – mindössze három ponttal maradt le a földteke elitjét alkotó legjobb hat riválistól.

Ehhez csak annyit: jó néhányan hajlamosak alábecsülni ennek a „műfajnak” a jelentőségét, holott meglehetősen sok lemondással jár, nem beszélve a hatalmas energia befektetésről. Mindazonáltal a testépítés igazi klasszisai óriási táborral bírnak, elég csupán az internet legnépszerűbb videómegosztó oldalán szörfözni – a tetszésindex árulkodó tényező.

– Tizenhét évesen, a bátyám ösztönzésére kezdtem komolyabban foglalkozni a sportággal és soha nem bántam meg – nyomatékosította Kiss Tibor, hogy anno helyes döntést hozott. – Sőt, megtaláltam önmagam, mert szerintem ez nem szimplán sport, egyben életstílus is. A nap huszonnégy órájában bizonyítani kell, ami komoly motiváció a számomra. Előbb erőemelőként fekve nyomásban országos bajnoki címet szereztem, és bronzérmes is voltam, majd egy éve testépítőként versenyzem. A közvetlen felkészülési időszakban a minden napi edzés mellett tizenegy étkezést iktattam be, a szervezetem óramű pontossággal tudja, mikor kell táplálkoznom, és persze több órát kardiózóm. Nyíregyházán, a Brekk Fitnessben dolgozom személyi edzőként, ahol minden támogatás megkapok.

Kiss Tiborra tényleg igaz: nem az a szószátyár típus, a tettek beszélnek helyette. Filozófiája is erről tanúskodik.

– Nem akarok nagy szavakat használni, de hit, kitartás, akarat és megszállottság nélkül nem fog menni. A bulizást gyakorlatilag elfelejtettem, alkoholfogyasztás kizárt, csak az edzésekre koncentrálok. Egy valódi holtpont volt a pályafutásom során, amikor mellizom szakadás hátráltatott, de ezen is túlléptem. Fő a pozitív szemlélet, ennek megfelelően próbálok élni, és tovább fejlődni.

Étrend

Kiss Tibor a napi tizenegy étkezés közben olykor másfél kiló csirkét is „elpusztít”. A csaknem fél éves felkészülési időszak első hónapjaiban ehhez a húsmennyiséghez fél kiló rizs elfogyasztása párosul. A fellépés előtti napokban már nincs szénhidrátbevitel. Ehhez társul, hogy versenyidőszak utolsó hetében kilenc liter víz a napi fejadag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!