Sport

2015.07.21. 08:37

Kánikula a Pamír táboraiban

Pamír - Fedor Mihályék fejfájós akklimatizációs túrái elengedhetetlenek a csúcstámadás előtt.

Pamír - Fedor Mihályék fejfájós akklimatizációs túrái elengedhetetlenek a csúcstámadás előtt.

Az elején már túl vannak, az sem volt könnyű, ám a neheze még csak most jön. Hétfőn volt egy hete, hogy a nyíregyházi Fedor Mihály és a mezőkovácsházi Sarus Zoltán megölelték szeretteiket Ferihegyen, majd neki vágtak életük eddigi legnagyobb kalandjának, a Pamír második legmagasabb csúcsa meghódításának.

Hosszú repülőút és buszozás után a két bátor magyar mászó megérkezett a 3800 méteren fekvő alaptáborba. Itt szívélyesen fogadták őket, volt halleves, pizza, saláta, sőt, még süti is.

Kedden irány hatezer méter

Az idő pár napig nagyon meleg volt, magas páratartalommal. Az alaptáborban nappal szinte kánikula, negyven fok közeli meleg volt, a csúcson pedig mínusz húsz. A különleges klíma okozott egy kis fejfájást, de az már a múlté – az alaptábori magassághoz hamar alkalmazkodott a szervezetük.

– Az alaptáborból kiindulva néhány akklimatizációs mászáson már túl vagyunk, felmentünk a 4300 méteres egyes táborba, ahol már éjszakáztunk is. Az idő valamelyest megváltozott, hiszen esett az eső, és kicsit csökkent a hőmérséklet. Vasárnap már 5300 méterre merészkedtünk, hiszen tovább kell szoktatni és edzeni szervezetünket a nagy magassághoz. Visszafelé jövet újra volt egy kis fejfájás, de ez sem okozott gondot – tudatta sms-ben Fedor Mihály.

Hétfőn ismét felmentek 5300 méter magasba, ott is töltötték az éjszakát, kedden már hatezer méter fölé szeretnének mászni. Pár napig még ez lesz a program, feljebb, időzés, majd vissza. A csúcstámadásnak nem lehet megfelelő felkészülés nélkül nekivágni, több napot kell eltölteni 5 300, majd 6 200 méter magasságokban. Amikor ezen gond nélkül túl vannak Fedor Mihályék, és megfelelő az időjárás, neki lehet vágni a csúcsmászásnak, ami ideális viszonyok között mintegy nyolc óra. Ezért igen korán, hajnalban kell nekiindulni, hiszen az oromról vissza is kell térni...

- KM-ML -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!