Sport

2015.08.23. 14:41

Fejben dől el a siker a kamionos versenyen

Nyíregyháza - Lénárt Ágota sportpszichológus elárulta, hogyan vihető haza a nagy kamionos verseny egymillió forintos fődíja. A trükk egyszerű: a megoldás a koncentrációs készségek fejlesztésében, és különböző szorongásoldó gyakorlatok elsajátításában rejlik.

Nyíregyháza - Lénárt Ágota sportpszichológus elárulta, hogyan vihető haza a nagy kamionos verseny egymillió forintos fődíja. A trükk egyszerű: a megoldás a koncentrációs készségek fejlesztésében, és különböző szorongásoldó gyakorlatok elsajátításában rejlik. Az október 3-án Zsámbékon induló 5 tengelyen – biztos kézzel! közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai megmérettetést a NiT Hungary, azaz a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szervezi.

Bár az előselejtezők még nem kezdődtek el, az 5 tengelyen honlapján (http://www.5tengelyen.hu) található, felkészülést elősegítő online próbateszteken átlagosan heti 130–150-en mérik fel elméleti tudásukat. A versenyzőnek a megmérettetés előtt fontos egy úgynevezett modellezett edzés során filmszerűen elképzelni a különböző helyzeteket, és annak megoldásait, gondolatban felkészülni a lehetséges hibákra, például hogyan kormányozzák vissza a kamionszerelvényt, ha az megcsúszik, hogyan javítsák a helyzetét, ha nem tudnak elég szűken beállni a két bója közé. A korábban már valóságosan elkövetett hibákat pedig gondolatban mindig javítani kell a helyes cselekvéssorra.

– Az agyunk nem tesz különbséget a már megtörtént vagy csak a képzeletben lejátszott események között, ezért a hibás mozdulatsort képzeletben mindig felül kell írni a jóval, hogy hasonló helyzetben az agy ne blokkoljon le, a tévesztés automatikusan ne ismétlődjön meg – mondta dr. Lénárt Ágota, a Fejben dől el – Sportpszichológia a gyakorlatban című könyv egyik írója.

Rácz Imre tavalyi ezüstérmes versenyző 13 éves szakmai múltja és kamionnal megtett több mint 1 millió kilométere ellenére is érzett lámpalázat a 2014-es mérkőzés során. „A verseny előtt az állandó gyakorlás és az előírások újraolvasása mellett igyekeztem lelkileg is felkészülni. A lámpalázat önfegyelemmel győztem le, de remélem idén tudatosabb ráhangolódással a fődíjat is elviszem – nyilatkozta a korábbi verseny második helyezettje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!