Sport

2015.09.16. 09:09

Fegyverbe! Dicső helyszínen az érmekért

Nyíregyháza - Veres Amarilla és Tarjányi István képviseli a nyíregyházi színeket a kerekesszékes világbajnokságon – Egerben.

Nyíregyháza - Veres Amarilla és Tarjányi István képviseli a nyíregyházi színeket a kerekesszékes világbajnokságon – Egerben.

A magyar történelem egyik dicső fejezetét Egerben írták, amelynek alól vert seregként kullogott el anno a török a had. A hevesi megyeszékhely szeptember 18-tól ismét fegyvercsattogástól lesz hangos: a kerekesszékes vívó világbajnokság szereplői tusakodnak egymással. No nem életre-halálra – sokkal inkább a legnemesebb érmekért.

A Nyíregyházi VSC két versenyzője, Veress Amarilla és Tarjányi István is beszáll a csatározásba. Hogy milyen reményekkel?

– Egy világbajnokságon már nagyon sűrű a mezőny, nemzetenként és fegyvernemenként a három legjobb indul – adott ízelítőt a meglehetősen nagy konkurencia harcról Pákey Béla, az NYVSC edzője, aki az egri sportcsarnokban színre lépő páros munkáját is felügyeli. Egyben érzékeltette, nem egyszerű nagyot villantani a „mieinknek”. – Ráadásul ezen a szinten a versenyzők már jól ismerik egymást, több éve azonos mezőnyben küzdenek, aligha tudnak komoly meglepetéssel előrukkolni. Ehhez hozzáadódik a napi forma, ami szintén sokat nyom a latban. Első körben a cél a sikeres felkészülés, majd az, hogy mindkét fiatal tudása legjobbját adja, szívét. lelkét adja a sikerért. Ez a legfontosabb, az eredményes teljesítmény alapja.

Pákey Béla a menetrendről is beszámolt. A mester nem felejtette el megpendíteni, a támogatás, jelen esetben a szurkolás sokat lendíthet a páros produkcióján.

– Veres Amarilla és Tarjányi István rögtön a nyitónapon, pénteken párbajtőrben szerepel, vasárnap kardban érdekeltek, ami talán a leglátványosabb fegyvernem. Szeptember 22-23-án a kard, illetve a párbajtőrcsapatok versenyét rendezik. Akinek lehetősége van eljönni, azoknak garantálom: maradandó élményben lesz részük, azon kívül hogy minden nyíregyházi buzdító szóra szükségünk lesz. A kerekesszékes vívók nagyon kemény emberek, sokan tudnak úgy küzdeni, mintha az életük múlna rajta. Egyébként azért is teszik... Egy példa: van olyan külföldi versenyző, aki több évvel ezelőtt még hivatásos katonaként a Közel- Keleten szolgált. Robbanás miatt az egyik lába térd alatt amputálták. Kérdezem én: egy ilyen parasportoló valaha is meg fog szeppenni valakitől?

A versenyszámok 9 órakor kezdődnek, a döntőket – amennyire lehet – látványos körítés mellett rendezik.

KM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!