Sport

2015.11.02. 14:38

Súlyemelő-vb - Részvételi csúcs születhet Houstonban

Houston - Részvételi csúcsot is hozhat a súlyemelők idei világbajnoksága, amelynek a Texas állambeli Houston ad otthont november 20. és 28. között.

Houston - Részvételi csúcsot is hozhat a súlyemelők idei világbajnoksága, amelynek a Texas állambeli Houston ad otthont november 20. és 28. között.

"A nevezési határidő lejárt, s jelen állás szerint rekordmezőny állhat rajthoz az egyesült államokbeli vb-n, amely a jövő évi riói olimpiára kvalifikáló, ennél fogva is rendkívüli jelentőségű és vonzerejű csúcsesemény" - magyarázta a hatalmas indulási kedvet Ádámfi Attila, a sportág budapesti székhelyű nemzetközi szövetsége, az IWF főigazgatója az MTI-nek. Elmondta, hogy lemorzsolódás, például a tartalékok visszaléptetése miatt, várható ugyan, ezzel együtt veszélyben vannak az eddigi rekordok.

"A 2011-es párizsi vb-n 87 nemzet képviselői indultak, az 1999-es athéni világbajnokságon pedig 626 versenyző szerepelt, s akár mindkét csúcs megdőlhet Houstonban, mivel a nevezési lista lezárásakor 105 országból 745 emelő nevét rögzíthettük" - mondta Ádámfi Attila.

Hozzátette, hogy az IWF világbajnokságain eddig amúgy ritkán felbukkanó országok is jelentkeztek, így például Európából Izland és Koszovó.

"A Föld más térségeit nézve pedig ott van a nevezettek sorában Aruba, a Cook-szigetek, Curacao, Guam, Kiribati, Libanon, a Marshall-szigetek, Nicaragua, Palau, Pápua Új-Guinea, Sierra Leone vagy éppen a Salamon-szigetek, hogy csak a legegzotikusabbakat említsem" - példálózott a főigazgató. Elmondása szerint a houstoni vb-re regisztráltak között a 2012-es londoni olimpia aranyérmesei közül ötnek a neve bukkant fel, míg a legutóbbi, 2014-es világbajnokság 15 győzteséből tíz próbálja megvédeni címét Amerikában.

Az olimpiai kvalifikációs vb-n Magyarország erős emberei is indulnak. A női mezőnyben nincs magyar, a férfiaknál viszont hétfős válogatott próbálja gyarapítani a tavalyi első kvalifikációs vb-n, a kazahsztáni Almatiban gyűjtött pontjainak számát, hogy a végelszámolásnál kvótaszerző pozícióban végezzen, vagyis ott legyen a legjobb 24 nemzet között. Ha sikerülne a 19-24. között zárniuk Nagy Péteréknek, ez esetben háromfős magyar férfi csapat indulhatna Rióban.

A női válogatott már csak egyetlen riói kvótát harcolhat ki, méghozzá a jövő évi Európa-bajnokságon, ahol a két említett vb-n olimpiai kvalifikációt nem szerző nemzeteket tekintve a legjobb hat között kell végeznie.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!