Sport

2015.12.20. 11:05

Játékban javult, helyezésben rontott

Nyíregyháza - Az utolsó Grand Slam-főtáblás magyar teniszező, Sávolt Attila irányításával készül a teniszező Fucsovics Márton.

Nyíregyháza - Az utolsó Grand Slam-főtáblás magyar teniszező, Sávolt Attila irányításával készül a teniszező Fucsovics Márton.

Fucsovics Márton a 212. helyen zárt az idei ATP-világranglistán, ami 77 helyezéssel gyengébb, mint a pályafutása eddigi legjobbja, a 135., amit tavaly októberében birtokolt. Ezzel kapcsolatosan az egyik internetes szurkolói hozzászólás valahogy így szólt: a nyíregyházi teniszező játéka sokat javult az elmúlt évben, a ranglistahelyezése mégis közel nyolcvanat romlott. Egyetért ezzel az érintett?

– Teljes mértékben – vágta rá Fucsovics Márton, aki a versenymentes hetekben sem pihen, hanem Budapesten készül a következő év feladataira. – Jobb lett a fonákom, stabilabb a szervám, ám az eredményességben ennek nem volt nyoma. Ennek egyértelműen mentális okai vannak. Hogy őszinte legyek, amilyen év van mögöttem, az is csoda, hogy egyáltalán ott állok most a rangsorban, ahol. Az évet még a franciaországi akadémián Olivier Tauma irányítása mellett kezdtem, aztán váltottam, hazajöttem, Jancsó Miklós kezei alatt dolgoztam. Nem jött be, visszamentem Taumához, aztán úgy alakult, hogy az év végi versenyekre egyedül, edző nélkül maradtam, miközben ebben az időszakban sok megvédendő pontom volt.

Az edzőkérdés tehát megoldásra várt, miként az is, miként fordulhatott elő többször is, hogy simán megnyert játszmák után a folytatásban egy teljesen más Fucsovics Mártont lehetett látni a pályán.

– Új edzővel, Sávolt Attilával kezdtem el a felkészülést, a megállapodásunk szerint ő minden versenyre elkísér majd – jelzi a nyíregyházi teniszező, hogy rendeződni látszik a helyzete. – Nagyon keményen dolgozunk, délelőttönként napi négy órát teniszezünk kemény pályán, aztán délután még jöhet a másfél órás kondizás. Attila is elszánt, én is az vagyok, a példa pedig adott, hiszen ő volt a legutóbbi Grand Slam-főtáblás és a top százas magyar teniszező. Az is igaz, hogy idén egy-egy meccsen belül is két arcomat mutattam, azért dolgozunk, hogy ez ne legyen így a jövőben. Egy biztos, bízom magamban, van erőm sokadszor is megcélozni a Grand Slam-főtáblát és a top százba kerülést. Első körben a kétszáz közé kell visszaverekednem magam, ami szintén nem könnyű feladat, nagy a konkurencia, sok a hasonló tudású játékos. Nehéz haladni felfelé, annál könnyebb visszacsúszni.

Ha volt pozitívuma a 2015-ös esztendőnek, akkor a Davis-kupa-szereplés feltétlenül ebbe a kategóriába tartozik. Fucsovics Márton a Moldova, a Bosznia-Hercegovina és a Bulgária ellen megnyert meccseken is hozta mindkét egyéni összecsapását, hozzásegítve a magyarokat a győzelemhez és a feljutáshoz az euro-afrikai I-es zónába.

– Mindig is mondtam, hogy a Davis-kupa számomra fontos terep, feldob, hogy a nemzeti színekért játszhatok, szurkolótábor előtt – így Fucsovics Márton. – Tavaly még a zóna harmadik vonalában szerepeltünk, most megint ugrottunk egyet, ráadásul a következő, Izrael elleni hazai mérkőzésen sem vagyunk teljesen esélytelenek. Úgyhogy ezen a téren is bizakodó vagyok.

A ranglistán bekövetkezett visszaesés ellenére Fucsovics Mártonnak azért helye van az Australian Open, a 2016-os év első Grand Slam-tornájának selejtezőtábláján. Marci Sávolt Attilával együtt december 30-án repül az ötödik kontinensre, a selejtezőkkel január 13-án kezdődő melbourne-i viadal előtt Adelaide-ben szerepel ATP-challengertornán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!