Sport

2015.12.11. 16:24

Százkilenc sportoló részesült a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjában

Budapest - Ebben a félévben tizenkilenc sportágból 197-en jelentkeztek, s közülük 109-en részesültek a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjában.

Budapest - Ebben a félévben tizenkilenc sportágból 197-en jelentkeztek, s közülük 109-en részesültek a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjában.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára és Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár ünnepélyes keretek között adta át pénteken a Sportcsillagok Ösztöndíját, amelynek nyertesei 29 különböző felsőoktatási intézmény hallgatói - tájékoztatta az Emmi az MTI-t.

"Példaképei vagytok annak a törekvésnek, amit a magyar kormány képvisel: egy fizikailag, lelkileg egészséges társadalom hírnökei, akik a jobb eredményért küzdenek az egyetemen, a főiskolán, az atlétika-, a kajak-kenu, a labdarúgó pályán, a szőnyegen és a ringben, a csarnokban vagy éppen az uszodában" - mondta az ünnepélyes eseményen Szabó Tünde, aki emlékeztetett arra, hogy a sportcsillagok példaképei a nemzetnek, példaképei az ifjúságnak, hiszen megmutatták, hogyan lehet egyszerre jól tanulni és jó eredményeket elérni a sportversenyeken is.

Palkovics László Kemény Dénes szavait idézte: a teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról. Igaza van - hangsúlyozta az államtitkár, hiszen aki magasra teszi a lécet, és mindent megtesz azért, hogy át is tudja ugrani, az a saját korlátainak, saját képzelt határainak legyőzéséről tesz bizonyságot.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának négy kategóriája van: olimpiai, paralimpiai érmeseknél 204 000 Ft/hó, olimpiai/paralimpiai éremesélyesnek számító világbajnoki érmeseknél 170 000 Ft/hó, világbajnoki éremesélyes Európa-bajnoki érmeseknél 136 000 Ft/hó, míg Eb éremesélyeseknél 102 000 Ft/hó a juttatás. Abban az esetben, ha a jelentkező több ösztöndíj-kategóriának is megfelel, a magasabb összegű ösztöndíj-kategóriába sorolják be, ugyanakkor ha az adott versenyző egy kategórián belül több éremmel rendelkezik, az ösztöndíj összege nem módosul. Az ösztöndíj a Gerevich Aladár-sportösztöndíj mellett is folyósítható.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját harmadszor ítélték oda. Az ösztöndíj nyerteseiről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntött.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!