Sport

2016.03.21. 08:09

Párbajtőr GP - Boczkó Gábor bronzérmes

Budapest - Boczkó Gábor bronzérmet nyert a férfi párbajtőrözők budapesti WestEnd Grand Prix-jén.

Budapest - Boczkó Gábor bronzérmet nyert a férfi párbajtőrözők budapesti WestEnd Grand Prix-jén.

A 38 éves versenyzőnek kiemeltként - a tavaly világbajnok Imre Gézával együtt - a pénteki selejtezőben még nem kellett vívnia, csak vasárnap kapcsolódott be a küzdelmekbe. Az elődöntőig úgy jutott el, hogy egy tussal legyőzte a lengyel Radoslaw Zawrotniakot, majd hárommal a kínai Li Csent, aztán 15-8-ra verte Bányai Zsombort, a negyeddöntőben pedig 15-9-re Imrét. A döntőért a világranglistán éllovas Gauthier Grumier-vel vívott, s öt tussal, 15-10-re kikapott tőle. Az asszó közepén a francia párbajtőröző szép egylámpás tusokkal ellépett, 12-5-re is vezetett, onnan pedig Boczkó számára - bár a végén látványos találatokat mutatott be - már nem volt visszaút.

"Hosszú volt ez a nap, a végére elfogytam" - nyilatkozott az MTI-nek Boczkó. "Az első két asszóm könnyebb is lehetett volna, ha lazábban vívok, és nem görcsölök rá. Nagyon sajnálom, hogy később két magyarral is összekerültem, különösen azt, hogy Imre Gézával, mert jó barátok vagyunk, és az edzőtáborokban, versenyeken egy szobában is lakunk" - mondta, hozzátéve, hogy a magyarok elleni asszókban már jobban ment neki a vívás.

"Nagyon örülök, hogy a négy közé jutottam és ezzel, a hazai ranglista éllovasaként olimpiai indulási jogot szereztem. Úgy számolom, hogy a világranglistán is feljöttem a harmadik helyre. 2012-ben voltam első a nemzetközi rangsorban, azóta nem tudtam ilyen előkelő helyre kerülni" - folytatta, majd emlékeztetett rá, hogy tavaly bronzérmes volt az Európa-bajnokságon, így idén, a június végi, lengyelországi Eb-n is jól kell vívnia, hogy az olimpiáig megőrizze élcsoportos pozícióját.

Az elődöntőt elemezve úgy fogalmazott, hogy ellenfele nagyon jól vívott, és menet közben egyre magabiztosabbá vált.

"Vancouverben, a csapatversenyben megvertem őt, de most nem jöttek be az akkori akciók" - mondta Boczkó, akinek mind az öt ellenfele balkezes volt.

A 41 éves Imre Géza német, ukrán és japán ellenfélen keresztül menetelt el a legjobb nyolcig, végül ötödikként fejezte be a versenyt.

A 64-es főtáblára a 280 fős mezőnyben kilenc magyar vívó verekedte fel magát, ami ritka bravúr.

A szakág hazai ranglistáján Boczkó végzett az élen, így az ő helye - a válogatási szabályok szerint - biztos az olimpiára, melyre a kvótát a válogatott harcolta ki.

Eredmények:

WestEnd GP, Vass Imre emlékverseny:

a 64 között:

Boczkó Gábor-Radoslaw Zawrotniak (lengyel) 13-12

Imre Géza-Jörg Fiedler (német) 15-14

Bányai Zsombor-Freilich Yuval Shalom (izraeli) 15-13

Siklósi Gergely-Dzsung Dzsin Szun (dél-koreai) 15-14

Buta Levente-Pavel Szuhov (orosz) 15-14

Cho Taeun Sándor-Ruben Limardo Gascon (venezuelai) 15-5

Gauthier Grumier (francia)-Nagy Dávid 15-12

Michele Niggeler (svájci)-Kiss Gergő 15-8

Krzysztof Mikolajczak (lengyel)-Peterdi András 15-8

a 32 között:

Boczkó-Li Csen (kínai) 15-12

Imre-Anatolij Herey (ukrán) 15-5

Bányai-Buta 15-7

Siklósi-Max Heinzer (svájci) 15-10

Niklas Multerer (német)-Cho Taeun 15-9

a 16 között:

Imre-Minobe Kazujasu (japán) 15-8

Boczkó-Bányai 15-8

Bas Verwijlen (holland)-Siklósi 15-12

a negyeddöntőben:

Grumier-Fabian Kauter (svájci) 15-9

Boczkó-Imre 15-9

Kveon Jung Dzsun (dél-koreai)-Verwijlen 7-6

Enrico Garozzo (olasz)-Yannick Borel (francia) 15-12

az elődöntőben:

Grumier-Boczkó 15-10

Garozzo-Kveon 14-9

döntő:

Grumier-Garozzo 15-4

A végeredmény: 1. Gauthier Grumier, 2. Enrico Garozzo, 3. Boczkó Gábor és Kveon Jung Dzsun, ... 5. Imre Géza, ...13. Siklósi Gergely, 14. Bányai Zsombor, ...31. Buta Levente, 32. Cho Taeun Sándor, ...42. Kiss Gergő, ...49. Peterdi András, ...64. Nagy Dávid

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!