Sport

2016.03.16. 13:55

Párbajtőr GP - Szász Emese az olimpiáért vív Budapesten

Budapest - Az olimpiai részvételi jogért vív Szász Emese a péntektől vasárnapig tartó budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix-n.

Budapest - Az olimpiai részvételi jogért vív Szász Emese a péntektől vasárnapig tartó budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix-n.

Ehhez - amint azt Szetey András, a válogatott menedzsere a szerdai sajtótájékoztatón elmondta - maga mögött kell tartania a ranglistán a tavaly vb-ezüstérmes svéd Emma Samuelssont és az olimpiai, illetve világbajnok német Britta Heidemannt. Előbbi esetében ezt úgy tudja megtenni, hogy előrébb végez nála, vagy ugyanabban a szakaszban esik ki, míg utóbbi csak nagy bravúrral tudja megelőzni Szászt, például úgy, ha nyer, a magyar párbajtőröző pedig korán búcsúzik.

Szász Emese a sajtótájékoztatón nem vett részt. Csampa Zsolt szövetségi elnök megjegyezte, egészséges az első számú hazai női párbajtőröző, de most a nagyon fontos versenyére készül.

Ott volt viszont az asztal mögött a tavaly világbajnoki címet szerző Imre Géza, aki a sajtón keresztül arra buzdította a sportág iránt érdeklődőket, hogy szurkoljanak Szász Emesének.

A GP-n, a fegyvernem utolsó riói kvalifikációs állomásán - amelyen a női mellett férfi versenyt is rendeznek - 62 ország 508 párbajtőrözője lép pástra. Mindkét mezőnyben vív majd a világranglista első 16 helyezettje, míg az első harminc közül a férfiaknál egy, a nőknél két hiányzó lesz.

A férfiak olimpiai kvalifikációja magyar szempontból lezárult azzal, hogy a csapat február közepén az utolsó esélyt megragadva, a vancouveri világkupaverseny megnyerésével kivívta a részvételi jogot, ezáltal egyéniben is pástra léphet a nyári játékokon a maximálisan engedélyezett három versenyző. Számukra a fő kérdés az, hogy ki lesz a hazai ranglistán az első, mert az ő riói indulása automatikus. Jelenleg Somfai Péter áll az élen, az olimpiai szereplésért rajta kívül még Imre, valamint Boczkó Gábor és Rédli András küzd.

"Remélem, négyünk közül kerül ki majd a győztes" - mondta Imre Géza a hétvégi versenyre utalva.

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány visszautalt a férfi párbajtőrcsapat bravúrjára.

"A válogatott bizonyította, hogy mindenkit képes legyőzni. Hiszek benne, hogy mi az aranyéremért fogunk vívni az olimpián" - mondta.

Egyúttal emlékeztetett rá, hogy jelenleg nyolc kvótával rendelkezik a magyar válogatott, a kardozó Szilágyi Áronnak és Márton Annának, valamint a tőröző Mohamed Aidának és Knapek Edinának biztos a részvétele, akárcsak a férfi párbajtőr-válogatotté. Utóbbi esetében négy fővel számol a szövetség - akárcsak a Magyar Olimpiai Bizottság -, mivel a csapatversenybe két mérkőzés között, illetve sérülés esetén mérkőzés közben becserélhető a negyedik tag. A jelenlegi kvótásokhoz csatlakozhat Szász, illetve férfi kardban Decsi Tamás vagy Szatmári András. Férfi tőrben az áprilisi európai kvalifikációs zónaverseny kínál lehetőséget, de azon nem realitás a magyar győzelem, márpedig csak az első hely ér riói részvételt.

A GP-n pénteken a férfiak, szombaton a nők selejtezőjét rendezik a MOM Sportban, vasárnap pedig a 64-es tábla küzdelmeire kerül sor ugyanott 8.30-tól, illetve 10 órától. A négyes döntők 19 órakor kezdődnek. A férfiak küzdelmét a legendás edző, Vass Imre, a nőkét pedig az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány, Sákovics József emlékére rendezik meg.

A névadó támogató képviseletében Prosits Attila, a WestEnd Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Szász Emese nyerte már meg korábban ezt a hazai versenyt, s annak a reményének adott hangot, hogy ezúttal is sikeresen szerepel majd. Horváth Bence, a Mercedes-Benz Hungaria Kft. pr-menedzsre pedig bejelentette, hogy cége az idei évre meghosszabbította a szövetség támogatását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!