Sport

2016.05.05. 07:24

Marso-Nyíregyháza - Parázs csatában életben tartott remények

Nyíregyháza - Remek hangulatban búcsúzott a hazai pályától a Marso-Nyíregyháza férfi kosárlabda-csapata, de az élvonaltól nem.

Nyíregyháza - Remek hangulatban búcsúzott a hazai pályától a Marso-Nyíregyháza férfi kosárlabda-csapata, de az élvonaltól nem.

Fél órával később kezdődött az élvonalbeli maradásért kiírt osztályozó második mérkőzése, mint a felsőházi negyeddöntők, így a feldobás előtt volt idő belenézni a Körmend–ZTE csatába. És irigykedni a vasi városban uralkodó hangulaton, egyúttal nosztalgiázni a rég volt nyíregyházi rájátszásbeli mérkőzéseken.

Szerdán más célokért, az életben maradásért küzdött a Marso-Nyíregyháza, hiszen az első meccsen hátrányba került a MAFC ellen. A hangulatra a Bem-iskolában sem lehetett panasz, a fővárosiakat is elkísérték dobokkal felszerelkezett szurkolók és hazai oldalon és fújták, verték és csattogtak az alkalmi hangszerekkel.

A fővárosban elszenvedett vereség egyik oka a rossz lepattanózás volt, ehhez képest Sitku Ernő szakmai igazgató alacsony szerkezetre váltott, és kihagyta az ebben a műfajban jártas Marcus Ware-t. Vagy lehet csak azt akarta elérni, hogy ezúttal a kispadról is érkezzenek pontok, mert az amerikai erőcsatárban azért van kosár bőven, ezt már bizonyította. Kezdettől fogva vezettek a Kék Cápák, Zoran Krsztanovics elemében volt, és a cseresorból beugró Nagy Krisztián is hozzátette a magáét az előnyszerzéshez.

A második negyedben bevált a letámadás, Nagy Krisztián triplája után egyből labdát szerzett a hazai csapat, majd Tate Unruh is hármast dobott, így tucatnyi ponttal tartott előrébb a Marso. De csak addig, amíg Rashad Anderson is belelendült, és amikor Mócsán Bálint egy percen belül nyolc pontot szerzett, három egységnyire zárkóztak fel a MAFC-osok. A nagyszünet előtti utolsó támadását elrontották a fehér mezesek, Brane Savic belerúgott a palánkba, technikait kapott, de az eséllyel nem tudott élni a vendégcsapat, maradt az 50–47.

Ott folytatta a látogató, ahol abbahagyta, Anderson trojkájával 57–57-nél utolérte ellenfelét. A legjobbkor jött Savic hármasa, majd amikor az újbudaiak többször is felzárkóztak egy pontra, Ware is megszórta magát, zsinórban három támadást is ő fejezett be eredményesen, így a Marso ötpontos előnnyel várta a roppant feszült csata utolsó negyedét.

Krsztanovics négy pontjával indult a záró rész, de Misek Levente révén nem adta fel a vendégcsapat. Kósa Tamás távolija gyógyír volt a kezdődő bajokra, de hiába volt meg a következő támadásnál a lepattanó, Marquavius Smith visszaszerezte a labdát, és kosarat dobott. Növelte a feszültséget, hogy a bírók elnézték Anderson visszajátszását, persze, hogy Cavell Johnson zsákolt az akció végén (82–77). Aztán Savic nem tudta bedobni a labdát az alapvonalról öt másodperc alatt, megint jöhetett a MAFC, és már belül voltunk az utolsó öt percen. Mindkét oldalon sok volt a technikai hiba, az ebből eredő majd’ négyperces kosárcsendet Ware törte meg. Hét ponttal vezetett a Marso, és 1:19 perc volt hátra, amikor Anderson mindkét büntetőjét bedobta (84–79). Unruh eladta a labdát, Smith 53 szekundummal a vége előtt mindkét büntetőjét bedobta, így 84–81-nél is maradtak még izgalmak. Az amúgy emberfelettit küzdő Krsztanovics elrontotta mindkét büntetőjét, de a bírók videózása után maradt a labda a hazaiaknál. Ware eladta, majd a másik oldalon Mócsán is, 12 másodperccel a vége előtt Savicot faultolták, a büntetők közül csak a második ment be (85–81), de ezzel gyakorlatilag megvolt a meccs, az előnyből a végére megmaradt két pont.

Remek meccsen tartotta életben a reményeit a nyíregyházi legénység, a látottak alapján van miben reménykedni a mindent eldöntő szombati, budapesti parti előtt.

Osztályozó a bentmaradásért: 2. mérkőzés

Marso-Nyíregyháza–MAFC 87–85 (20–15, 30–32, 23–21, 14–17)

Bem-iskola, 550 néző, v.: Győrffy, Farkas G., Szabó G.

Marso: Savic 8/3, Unruh 16/12, Kósa T. 6/6, Miller 4, Krsztanovics 23. Csere: Nagy K. 10/6, Molnár M. 1, Ware 16, Bus I. 3. Szakmai igazgató: Sitku Ernő.

MAFC: M. Smith 16/3, Misek 12/3, R. Anderson 24/12, Kovács Á. 2, C. Johnson 12. Csere: Mócsán 12/6, Lakits 4, Debreceni D., Nwakamma 3. Edző: Garai Péter.

Az eredmény alakulása, 2. perc: 5–0, 4.: 10–3, 8.: 16–13, 11.: 22–20, 12.: 28–20, 14.: 34–29, 16.: 41–29, 19.: 48–41, 24.: 57–57, 26.: 65–59, 32.: 77–68, 35.: 82–77, 39.: 84–77.

Mesterszemmel

Sitku Ernő: – Nem várhattuk azt, hogy a kiesés ellen könnyű mérkőzés vár ránk, egyetlen dolog volt a lényeg, hogy nyerjünk, és ezt megtettük.

Garai Péter: – Nem tudok és nem is akarok mást mondani, csak azt, hogy gratulálok a Nyíregyházának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!