Sport

2016.05.09. 14:01

Öttusa-vb - Moszkvában biztosíthatja be olimpiai kvótáját Marosi és Földházi

Budapest - Marosi Ádám és Földházi Zsófia folytatta idei jó sorozatát: az öttusázók hétvégi világkupadöntőjében kiharcolt hatodik, illetve második helyezéssel mindketten továbbra is nagyon közel állnak a riói kvótaszerzéshez.

Budapest - Marosi Ádám és Földházi Zsófia folytatta idei jó sorozatát: az öttusázók hétvégi világkupadöntőjében kiharcolt hatodik, illetve második helyezéssel mindketten továbbra is nagyon közel állnak a riói kvótaszerzéshez.

Marosi a harmadik, Földházi pedig a második az olimpiai rangsorban, amely a két hét múlva kezdődő moszkvai világbajnoksággal válik véglegessé. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére azt mondta: bár az olimpia az év fő versenye, komolyan veszik a vb-t is.

"Mégiscsak egy világbajnokságról van szó" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nemcsak az általában elvárt jó szereplés reményében utazik a válogatott Moszkvába, hanem azért is, hogy "realizáljuk a nagyon komoly kvótaesélyeinket".

Marosi és Földházi helyzete nagyon biztató, ugyanis a június 1-jén záruló rangsorban - melyről legalább hat-hat versenyző kap riói kvótát - a már kvalifikációval rendelkezőket nem veszik figyelembe. Az olimpiai indulási jog karnyújtásnyira van mindkét magyar számára, de ehhez azért még szükség lehet vb-pontokra is.

Moszkvában egyébként az első három-három helyezett közvetlenül riói résztvevővé válik. Az is előfordulhat azonban, hogy az orosz fővárosban nem bővül az olimpiai mezőny, amennyiben ugyanis már kvótával rendelkezők végeznek dobogós helyen, újabbakat nem osztanak, hanem majd a ranglistáról töltik fel több versenyzővel az ötkarikás mezőnyt.

A magyarok közül Kasza Róbert és Kovács Sarolta rendelkezik már olimpiai kvótával.

Egy-egy országból nemenként csak két öttusázó indítható Rióban, így ha többen szereznek kvótát, az adott szövetség, illetve végső soron a nemzeti olimpiai bizottság dönt arról, kit nevez.

A magyar vb-csapat:

férfiak:

hagyományos verseny: Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence - egyéni és csapat, Tibolya Péter - egyéni

férfi váltó: Málits István, Strobl Krisztián

nők:

hagyományos verseny: Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara - egyéni és csapat

női váltó: -

X X X

vegyes váltó: Alekszejev Tamara, Málits István

A vb 23-án, hétfőn a női váltóval kezdődik - abban magyarok nem indulnak -, majd következik a férfi váltó, aztán a női és férfi selejtező, 27-én pénteken a női, 28-án szombaton a férfi döntő, végül pedig a vegyes váltó.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!