Sport

2016.06.13. 11:56

Marso-Nyíregyháza - Előbb a Vasas dönt, aztán az elnökség

Nyíregyháza - Mit is jelenthet a Marso-Nyíregyháza számára, hogy a fővárosiak nyerték meg az NB I B csoportos bajnokságot?

Nyíregyháza - Mit is jelenthet a Marso-Nyíregyháza számára, hogy a fővárosiak nyerték meg az NB I B csoportos bajnokságot?

A Vasas csapata nyerte az NB I B csoportos férfi kosárlabda-bajnokságot, miután az Oroszlány elleni finálé harmadik meccsét 84–75-re megnyerve 2–1-es összesítéssel hozta az egyik fél második győzelméig tartó párharcot.

Mit jelenthet mindez az NB I A csoportból kieső Marso-Nyíregyháza számára? Nos, előzetesen az a hír járta, a döntően utánpótlás-neveléssel foglalkozó fővárosiak számára nem cél, hogy a legfelső osztályban játsszanak, de a bajnoki cím megszerzését követően Sárosi Bulcsú edző úgy nyilatkozott, nem vetik el annak a szándékát, hogy mégis kipróbálják magukat a legmagasabb osztályban. Ehhez azonban tulajdonosi döntés kell, amit Zöldi Péter a hét közepére ígért.

Egy biztos, a Vasasnak lenne hol játszania, hiszen bár a mérkőzéseinek eddig otthont adó pasaréti sportcsarnok nem alkalmas élvonalbeli bajnokik lejátszására, az NB I A csoportban a Fáy utcai „kézilabdás” csarnokban szerepelnének. Az is igaz, a következő bajnoki évben az országos szövetség több tízmillió forinttal támogatná az élvonalbeli férficsapatokat, ezt is mérlegelik majd a Vasasnál, amikor meghozzák a döntést.

Az elmúlt három évben a B csoport bajnoka nem vállalta, hogy feljebb lép, ennek köszönhette sorrendben a Zalaegerszeg, a Nyíregyháza, majd a MAFC is a bennmaradását. A gyakorlat tehát az, hogy nemleges válasz esetén rendre a kiesőt kérte fel a szövetség. Ilyen szabály azonban nincs lefektetve, az elnökség a maga hatáskörében dönthet arról, hogy követi-e az eddigi gyakorlatot; netán a másodosztályú bajnoki címről lemaradó, nagy terveket szövögető, sportcsarnokot is építő Oroszlányt kéri fel; esetleg – ilyenre is volt már példa korábban – nyílttá teszi a versenyt, és pályázatot ír ki az élvonal tizennegyedik helyére.

Addig is a döntés a Vasas kezében van...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!