Sport

2016.06.15. 14:54

Nyíregyházi KC - Komoly célkitűzéshez ugyanolyan feltételrendszert kell biztosítani

Nyíregyháza - Az elmúlt három szezonban egy ezüstöt és két bronzot szerzett a Nyíregyházi KC.

Nyíregyháza - Az elmúlt három szezonban egy ezüstöt és két bronzot szerzett a Nyíregyházi KC.

Negyedik után a harmadik, majd a második hely jött. A logikai sorban az első következett volna, ám a csapat a húzásokba tett egy kontrát, és ismét a harmadikok lettek. A Nyíregyházi KC férfi kézilabdázói az elmúlt években a fentieknek megfelelően a harmadik helyen zártak a második vonal Keleti-csoportjában. A tavalyi ezüst után most bronzérmet vehettek át a játékosok és vezetők.

– Elégedettek vagyunk az eredménnyel, hiszen az eredeti célkitűzésben a dobogós helyezés szerepelt – kezdte a bajnoki visszatekintést Varga Zsolt, a Nyíregyházi KC szakmai igazgatója. – Az elmúlt három esztendőben két bronz­érem és egy ezüst a termés, ami azért nem rossz, annak tükrében, hogy a csőd, illetve a megszűnés szélén állva vettük át a csapatot. A szereplés elemzésénél nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a feltételrendszerünk sokszor a második vonalhoz is kevésnek bizonyult. Állandó teremgondunk volt, a bajnokikat, az edzéseket nem tudtuk a megszokott bujtosi csarnokban megtartani. Köszönet jár a Bem és Bencs iskolák vezetésének, hogy helyet adtak a tréningeknek, mérkőzéseknek. A tétmeccseken hátrány volt, hogy nem a megszokott környezetben játszhattunk. Az pedig, hogy hetente kétszer is este nyolc után jutottunk edzéslehetőséghez, minden szempontból hátrányos volt.

Tavaszra támogatói kör

– Az eredmények láttán egyre többen emlegetik a visszakerülést az élvonalba, de ahhoz, hogy komolyabb célokat tűzzünk ki, tizenhat főállású játékosra lenne szükség. Olyanokra, akik a kézilabdázásból élnek és mindent ennek rendelnek alá. Nálunk többen iskolába jártak és járnak, illetve dolgoznak, családfenntartó munka mellett kézilabdáznak.

– Eddig így nyert bajnokságot az Eger, a Mezőkövesd, a Balmazújváros. A mostani győztes Algyőnek hiába volt meg a biztos anyagi háttere a második vonalhoz, hiába vannak volt válogatottbeli játékosai, nem vállalta az NB I-et. Oda jóval többre van szükség, mint a jelenlegi költségvetés.

– Ami a folytatást illeti, szeretnénk, ha jövő tavaszra kialakulna egy olyan támogatói kör, amellyel tervezhető egy háromesztendős ciklus – folytatta a beszélgetést Varga Zsolt. – Vannak ügyes fiataljaink, közülük többen kaptak már szerepet a bajnokságban, sőt Illés Tamás tavasszal már alapembernek számított. Az új bajnokságra készülő csapat keretében is lesznek fiatalok, ám csak rájuk építeni egyelőre nem lehet. Távozott a csapattól Nagy Levente (FTC), Munkácsi Máté (Vecsés), Gubó Alex (Dabas) és Miloje Dolic (?). Egyelőre ez a biztos. Természetesen tárgyalunk újak érkezéséről is, ám amíg nincs meg a konkrét szerződés, neveket még nem mondanék.

– Nem is a játékosok okozzák a nagy fejtörést, hanem az anyagi feltételek megteremtése. Amíg például Győrben ott az Audi, Szegeden a Pick, nálunk nincs ilyen főtámogató, kivéve a focistáknál Révész Bálintot. Többen osztoznak abban a véleményben, hogy megyeszékhelyünkön a külföldi multiknak nagyobb szerepet kellene vállalniuk a versenysportban.

Telt házas meccsek

– Tudomásul kellene venni, hogy Nyíregyházán, a megyében hagyománya van az élvonalbeli sportnak, a kézilabda több mint tizenöt éven át szerepelt az NB I-ben, több mint kétezer néző volt kíváncsi a nagy meccsekre. Az egykori bujtosi csarnokban felállított nézőcsúcsok is a kézilabdához kötődnek: a bajnoki meccsen a Fotex KC Veszprém–Nyíregyháza, a válogatott mérkőzésen pedig a Magyarország–Svédország mérkőzést látták a legtöbben.

Egyfajta szemléletváltásra lenne szükség a cégeknél ahhoz, hogy valóban minőségi és közönségszórakoztató csapattal bírhasson városunk, adjon kikapcsolódási lehetőséget a szurkolóknak, az itt élőknek – vélekedett Varga Zsolt.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!