Sport

2016.07.06. 15:26

Mesteri teljesítmény Nyíregyházán

Nyíregyháza - Megyénk sakkéletének legszínvonalasabb versenyén, a 35. Nyírségi Tornán több ország sakkozói vívnak a király haláláig tartó küzdelmeket a 64 mezőn.

Nyíregyháza - Megyénk sakkéletének legszínvonalasabb versenyén, a 35. Nyírségi Tornán több ország sakkozói vívnak a király haláláig tartó küzdelmeket a 64 mezőn.

A korábbi években a külföldi sakkozók domináltak, főleg az ukrán, orosz sakkozók, idén a magyarok vezetik a mezőnyt valamennyi csoportban.

A mesterek csoportjában Mester Gyula vezeti a mezőnyt holtversenyben a román Lévay Sorin FIDE mesterrel, tőlük fél ponttal leszakadva a legmagasabban jegyzett mester, Gál József István várja a célegyenest.

Az ukrán Prokopisin korábban már nyert a mesteri csoportban, ezúttal a 4. helyen áll. Szerényebb szereplése azzal kezdődött, hogy a 13 éves nyíregyházi tehetségtől, Tóth Tibortól (PIREMON) megdöbbentő és megérdemelt vereséget szenvedett. Kérdés, csütörtökön is csütörtököt mond-e Lévay Sorin ellen, aki aligha tervezi a fehér figurák vezetése során a fehér zászló lobogtatását.

A fiatalság kitűnő szereplését nem irigyli, hanem követi az idősebb nemzedék, a buji mester, Szulics Imre az 5. helyen várja a folytatást. Sok múlik a csütörtöki partiján, fényes helyezésén sokat javíthat, ha Mester Gyulával szemben bizonyítani tudja a sötét erődítmény védelmi szilárdságát.

A B csoportban egy Pécsről érkezett fiatalember sorra győzte le megyénk legmagasabb értékszámú sakkozóit és egyedül vezeti a mezőnyt. Kiemelkedő teljesítményére magyarázatul szolgálhat, hogy megyénkből származó sakkozóról van szó, Juhász Zoltán Nyíregyházán nőtt fel és vált sakkozóvá. Fél ponttal lemaradva a korábban már kétszer is tornagyőzelmet abszolváló Vitai Tamás reménykedik a harmadik alkalomban, és ugyanilyen terveket szőhet a Nyíregyházi Sakk Iskola ifjú titánja, Ugyan Dániel is. A másik nagy nyíregyházi sakk egyesület ifijei is leteszik névjegyüket a rendezőség asztalára, Gócza Ádám és Tumó Bence is az élbolyban bizonyítják tudásukat.

A C csoportban az 1600 értékszám alattiak jogosultak játszani, itt alig van felnőtt sakkozó, csupa olyan ifi sakkozik, akik farkaskörmeiket élesítik. Ebben Dán Marcell (Nyíregyházi Sakk Iskola SE) a legeredményesebb, tőle csupán egy ponttal szerzett kevesebbet a budapesti Csontos Dávid és a nagyhalászi Szabó Luca. Luca kirobbanó formában játszik, nem csupán hölgyként bizonyítja, hogy a gyengébb nem nem gyengébb, hanem ő a legeredményesebb értékszám nélküli is egyben.

A D csoport a 16 év alatti értékszám nélküli gyermekek csoportja, több mint félszáz csillogó szemű matt-ador tisztázza nézeteltéréseit fehéren-feketén. A csoportot a hajdúböszörményi Boros Brigitta vezeti a verseny kezdetétől, őt egy nagyhalászi sakk palánta, Kató Máté üldözi. A harmadik helyen a nyíregyházi Bodnár Lévi (Bethlen Iskola) áll, nem először mutatva nagyszerű játékot. A 4-5. helyen osztozik a legjobb külföldi, Hurkovszkij Vladiszlav a Nyíregyházi Sakk Iskola sakk tanoncával, Gyöngyi Bálinttal.

A sakkórák csütörtökön és pénteken fél kilenctől ketyegnek, a torna pénteken fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!