Sport

2016.07.14. 18:02

Most már nem a sor végén kullognak

Nyíregyháza - Az elitakadémiák rangsorában a középmezőnyben foglalnak helyet a nyíregyháziak.

Nyíregyháza - Az elitakadémiák rangsorában a középmezőnyben foglalnak helyet a nyíregyháziak.

Miként arról röviden már hírt adtunk, a Double Pass belga tanácsadó cég befejezte hároméves átvilágítását, elkészítette jelentését a tizenöt vizsgált magyar utánpótlásműhelyről. A rangsor élén a Debreceni Labdarúgó Akadémia áll, míg a nyíregyházi Bozsik Akadémia a kilencedik helyet foglalja el. Ugyanakkor a Magyar Labdarúgó-szövetség a dokumentum kézhezvétele után határozatokkal rukkolt elő.

Az egyik ilyen döntés értelmében a központi költségvetésből a kiemelt utánpótlásképzésre érkező forrásokat 100 százalékban a jelentés eredménye alapján osztja fel a vizsgált szervezetek között oly módon, hogy kiemelt súlyt ad a produktivitásnak. A produktivitás annak mérőszáma, hogy az adott utánpótlás-műhely hány tehetséges fiatalt nevelt fel, adott a felnőtt klubcsapatok, a korosztályos válogatott számára, akik potenciálisan akár kiemelt európai bajnokságokban folytathatják pályafutásukat.

Ez a mutató tehát végeredményben a képzés hatásfokát hivatott mérni. A hazai sportegyesületek számára egyértelmű üzenetet fogalmazott meg ezzel az MLSZ elnöksége: a támogatásokhoz való hozzáférés „alanyi jogosultsága” megszűnik, azt a jövőben egyértelműen a munka minősége, a teljesítmény határozza meg.

Felkérés az első körben

– A nyíregyházi labdarúgás számára hatalmas sikert jelent, hogy egyáltalán részt vehettünk az MLSZ jóvoltából megrendelt akkreditációs folyamatban – taglalta Kósa Árpád, a Bozsik Akadémiát működtető Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője. – Az idáig vezető út első lépése a sportiskola bentlakásos akadémiává válása volt, amit követett a Bozsik József név felvétele.

– A Sportcentrum évek óta mind a tizenhárom korosztályban indít csapatokat az országos bajnokságokban. Ezek többségében az első osztályban szerepel. A belga cég az elmúlt két évtizedben angol, német, és saját országának topklubjait vizsgálta, az ott szerzett tapasztalatokat hasznosította Magyarországon. A felmérés vizsgálta az akadémiák szervezeti felépítését, gazdálkodását, infrastruktúrális hátterét, no meg az eredményességet. Miközben több NB I-es felnőttcsapattal rendelkező klub utánpótlása a működése alapján nem is vehet részt a folyamatban, Nyíregyháza már az első körben felkérést kapott erre.

– Kiemelkedően magas pontszámot kapott a Nyíregyházi Sportcentrum szervezeti felépítése és gazdálkodása, illetve javította a felmérés eredményét az örökösföldi edzőcentrum megépítése, valamint a Városi Stadionban található műfüves pálya felújítása. A jövőben előrelépést jelenthet a felnőttcsapat (Szpari) NB II-es szereplése, ugyanis az akkreditáció utolsó évében mutatóként a harmadosztályt vették figyelembe.

– A Sportcentrum vállalása a közeljövőre nézve, hogy az elmúlt két év munkáját folytatva az edzői garnitúra létszámát tovább növeljük, ily módon nagyobb figyelmet tudjunk fordítani az egyéni képzésre. Természetesen emellett, továbbra is részt vesznek szakvezetőink a legmagasabb szintű oktatási programokban.

Kósa Árpád reagált a belga cég nagyszabású átvilágítását követően nyilvánosságot látott rangsor, a Bozsik Akadémia besorolására is.

Erősíteni a pozíciót

– Mindenki számára közismert, hogy a sportágak között a világban, akárcsak Magyarországon a labdarúgásban legnagyobb a verseny, ezzel együtt a konkurencia. Jelentős sikerként éljük meg, hogy az előző négy évben a nyíregyházi labdarúgást „feltettük” a térképre, most már ott sem a sor végén kullogunk, hiszen az elitakadémiák között a középmezőnyben foglalunk helyet.

– Természetesen a Double Pass iránymutatásait maximálisan figyelembe véve nem elégszünk meg az elért eredményekkel, hanem folyamatos elemző munkát végezve tovább kívánjuk erősíteni pozíciónkat a nyíregyházi futball érdekében.

- KM-KT -


Feczkó Tamás munkában

Új taggal bővült a stáb, a Bozsik Akadémia szakmai munkájáért júliustól Feczkó Tamás felel. A nyíregyházi Pro licences szakember jelenleg – egyúttal – az NB II-ben szereplő Balmazújváros vezetőedzője, ugyanakkor a Sportccertrum, a hajdúsági klub vezetése és a tréner egyetértett abban, hogy mindkét feladatnak maradéktalanul meg tud felelni.

Rangsor

1. Debreceni Akadémia

2. Illés Akadámia (Szombathely)

3. Magyar Futball Akadémia (Kispest)

4. Sándor Károly Akadémia (MTK)

5. Fehér Miklós Akadémia (Győr)

6. Puskás Ferenc Akadémia (Felcsút)

7. Vasas Kubala Akadémia

8. UTE

9. Bozsik József Akadémia (Nyíregyháza)

10. Békéscsabai Előre 1912 SE

11. Ferencváros

12. Kecskeméti Sportiskola

13. Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

14. Bene Ferenc Akadémia (Kaposvár)

15. Diósgyőri Akadémia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!