Sport

2016.09.05. 09:40

Veres Amarilla - A fejlődés megkérdőjelezhetetlen

Nyíregyháza - Pákey Béla szerint már az is nagy siker, hogy Veres Amarilla egyáltalán kijutott a riói paralimpiára.

Nyíregyháza - Pákey Béla szerint már az is nagy siker, hogy Veres Amarilla egyáltalán kijutott a riói paralimpiára.

Ezért dolgoztak annyit. Rohamosan közeleg az időpont, amikor Veres Amarrilla megmutatja magát a paralimpián. Az NYVSC kerekesszékes vívója párbajtőrben, illetve a fegyvernem csapatversenye során képviseli a magyar színeket a riói játékokon. Pákey Béla tanítványa rohamtempóban haladt előre, számtalan siker mellett immár U23-as világbajnok, no meg a világranglista 9. helyét birtokolva utazhat a brazil városba. Méghozzá szeptember 6-án, majd kerek egy hét múlva a páston bizonyíthatja: ott a helye a legjobbak között.

Az eseményen a tizenkét hölgy, két csoportban kezdi a küzdelmet: az első négy helyezett jut tovább, majd az egyenesági folytatásban már az éremszerzés lesz a tét. A csapatviadalt két nappal később rendezik.

– Amarilla alig 13 éves volt, ekkor iratkozott be hozzám vívni – mesélt a kezdetekről Pákey Béla. – Több évig dolgoztunk együtt, majd amikor Angliából hazatértem, ismét jelentkezett: éppen akkor végezte az edzőképzőt, az elrendelt 100 óra gyakorlatot közös munkával akarta megvalósítani. Mondtam neki, iskolázzuk egyet, de a betegsége miatt ez már nem igazán ment. Javasoltam neki, hogy próbálja meg Budapesten, az erre szakosodott központi kórházban vizsgáltassa meg magát. Így történt, a kiadott papírok viszont csak arra jogosították fel, hogy Magyarországon legyen mozgássérült sportoló. Később Olaszországban, újabb vizsgálatsorozat után három külföldi orvos adott engedélyt arra, hogy nemzetközi szinten is kerekesszékes versenyeken indulhasson. Ezt az utat minden olyan sérült embernek be kell járni, aki folytatni kívánja a pályafutását.

Nos, a fejlődés olyannyira megkérdőjelezhetetlen, hogy Veres Amarilla huzamosabb ideje a közvetlen világelit tagja. ...és korából adódóan még előtte a lehetőség. Mindenesetre mester és büszkesége már a finomhangolást végzi, a minap pedig Szatmárnémetiben jártak, ahol román edzőpartnerekkel, épek ellen gyakorolhatott. Szóval lassan tényleg jöhet az előadás.

– Az elvárás vele szemben mindössze annyi: jól vívjon és küzdjön, meglátjuk ez mire lesz elég – vélekedett a riói esélyekről Pákey Béla. – Nagyon nagy öröm, hogy egyáltalán kijutott Rióba, már az nem semmi, hogy a világ tizenkét legjobb párbajtőrözője között jegyzik. Ez lesz az első paralimpiája, de minden bizonnyal nem az utolsó. Hozzáteszem, amikor elkezdtük a közös munkát, tudtam, hogy kijutunk majd a játékokra, arra azonban nem számítottam, hogy ilyen gyorsan. A mezőnyben nincs ismeretlen ellenfél: a kvalifikációs időszak másfél évig tartott, miközben minden világversenyen el kellett indulni, szinte kivétel nélkül valamennyi számba jöhető riválissal találkozott. Az idősebb nagyobb a rutinnal rendelkeznek, de nagyobb rajtuk a teher, a fiatalok tapasztalatlanabbak, viszont nincs rajtuk akkora nyomás. Ráadásul erre a sportágra különösen igaz, hogy a napi forma sokat számít, úgyhogy bármi megtörténhet.

KM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!