Sport

2016.10.02. 08:22

Kárpátaljai partnerakadémia Munkácson

Kisvárda, Munkács - A kisvárdai futballklub szerződést kötött a határ másik oldalon, mégis a közelében található egyesülettel.

Kisvárda, Munkács - A kisvárdai futballklub szerződést kötött a határ másik oldalon, mégis a közelében található egyesülettel.

Nagyok a tervek, amelyeket írásba foglalt változatát szombaton alá is írták a felek a kárpátaljai Munkácson. A kisvárdai székhelyű Várda SE, a Várda Labdarúgó Kft. valamint másrészről a Munkács FC, illetve annak első anyaországbeli partnere, a Tarpa FC lépett frigyre azügyben, hogy minél hatékonyabban és sikeresebben tudják felkutatni a kárpátaljai, illetve Ukrajna egyéb területein élő korosztályos fiatalok közül azokat a tehetségeket, akik a későbbiekben be tudnak kapcsolódni a magyar futball rendszerébe.

Kisvárdán a következő tanévben labdarúgó akadémia indul, amelynek munkácsi és tarpai telephelye is lesz. Ezek közül a munkácsi az ukrajnai alközpontja lesz az akadémiának, a minél hatékonyabb együttműködés reményében komoly infrastrukturális fejlesztéssel. A várdaiak nem érkeztek üres kézzel szombaton Munkácsra, hiszen a szerződés szentesítésekor gesztust gyakoroltak azzal, hogy 190 garnitúra szereléssel ajándékozták meg a munkácsi futballklub neveltjeit.

– Onnan jött a gondolat, hogy ha már ilyen közel vagyunk egymáshoz fizikai értelemben is, akkor miért ne használnánk ki egy olyan lehetőséget, amelyre a jogszabályok is lehetőséget adnak – mondta beszédében a szerződéskötéskor szintén jelenlévő dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter. – Vagyis, ha van egy játékos, aki a határtól számított ötven kilométeren belül játszik, és van egy magyar futballklub, amelynek telephelye a határtól ötven kilométeren belül található, akkor tizennyolc éves kora előtt szabadon Magyarországra igazolható. Aki pedig Magyarországon játékjogot szerez, az az UEFA előírásai szerint európai uniós futballistának számít. Cserében azt a tudást, amit a Kisvárda és a Tarpa már birtokol, azt át fogjuk adni a kárpátaljai partnereinknek. Sok olyan hasonló tervvel találkozhattunk már, amelyek nem konkretizálódtak, de ez a szerződés azért jelentős a, mert nemcsak beszélni akarunk az együttműködésről, hanem tenni is érte. Ezért azt is vállaljuk, hogy egy éven belül Munkácson, a helyi szakemberek tudására alapozva egy labdarúgó akadémiát, a kisvárdai alközpontját hoznánk létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!