Sport

2016.11.05. 10:46

Rövidpályás úszó ob - Hosszú verhetetlen, Verrasztó legyőzte Kenderesit

Budapest - Hosszú Katinka továbbra is százszázalékos, 11 versenyszámból 11 győzelemnél tart az úszók százhalombattai rövidpályás országos bajnokságán. A férfiaknál némi meglepetésre Verrasztó Dávid legyőzte Kenderesi Tamást 200 méter pillangón.

Budapest - Hosszú Katinka továbbra is százszázalékos, 11 versenyszámból 11 győzelemnél tart az úszók százhalombattai rövidpályás országos bajnokságán. A férfiaknál némi meglepetésre Verrasztó Dávid legyőzte Kenderesi Tamást 200 méter pillangón.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Hosszú Katinka a második legnehezebb akadályt is vette: a 800 gyors után 400-on is legyőzte Kapás Boglárkát. Bár az olimpiai bronzérmes 250-nél még hat tizeddel vezetett a háromszoros olimpiai bajnok előtt, Hosszú ezt követően ötven méteren 1.2 másodperces előnyt szerzett, és innentől kezdve már végig vezetett. 100 vegyesen és 50 háton is biztosan győzött, és a középdöntőkben is kiemelkedően teljesített, azaz jó esély van rá, hogy a zárónap hat döntője után, szombat estére meglegyen a 17/17-es mutató.

A férfiaknál Verrasztó Dávid okozta a legnagyobb meglepetést, miután 200 pillangón, végig vezetve győzött Kenderesi Tamás előtt - amihez hozzátartozik, hogy az olimpiai bronzérmes a kötelező főiskolai tornagyakorlatok során nemrég csuklósérülést szenvedett, így jóformán most úszott először kétszázon az elmúlt hetekben.

"Kicsit mérges vagyok, hogy ilyen hülyeség miatt történt az egész, de annyira nem ment a kézen átfordulás, hogy elhatároztam, csak azért is megcsinálom, azaz másfél órán át azt gyakoroltam, aztán ez lett belőle" - mondta Kenderesi Tamás. Hozzátette: annyi előnye ennek is volt, hogy kizárólag lábra edzett az elmúlt hetekben, így a fordulója nagyon sokat javult. Elmondta: teljesen másképp tekint a rövid pályás világbajnokságra. Már csak "kézzel-lábbal" kellene normálisan úsznia, ami most nagyon nem ment, a mozgása "nem állt össze". "De nem félek, decemberig van idő, és addig nem fogok tornázni" - jelentette ki.

Verrasztó Dávid visszafogottan értékelte újabb, egyébként a világranglistán top 10-es idővel elért sikerét. "Örülök, hogy sikerült kissé meglepnem magamat, és látom, hogy mégis van még bennem valami" - emelte ki. Hozzátette: ha két napja kérdezik a decemberi világbajnokságról, egy "hatalmas nemet" mondott volna, most viszont erősen gondolkodik. "Az elmúlt hónapokban nagyon mélyen voltam, de hát elég rutinom van abban, miképp kell felállni a padlóról" - tette hozzá.

A férfiaknál a legjobb időt - a csütörtökön tévedésből már bajnoknak hirdetett - Gyurta Gergely érte el, aki 14:30 percen belülre került, ezzel második a világranglistán 1500 gyorson.

"Az országos csúcsot is meg akartam dönteni, nagyon kevésen múlt, hogy sikerüljön - de a lényeg, hogy megint élvezem az úszást, és nagyon várom a windsori világbajnokságot. Rövid pályán nekem valamiért jobban megy, remélem, sikerül valami szép eredményt elérni" - értékelt.

A mellúszóknál Horváth Dávid a 100 után az 50 méteres mellúszást is megnyerte, míg Kozma Dominik remek úszással nyerte a 100 gyorsot. A váltókban a két "staféta-király" klub, a Kőbánya SC és a Győr vitte el az aranyérmeket, utóbbi kettőt is, és a 4x100-as gyorsváltóban az előfutamban és a döntőben is megjavította az országos csúcsot.

A harmadik nap bajnokai:

férfiak:

100 m gyors: Kozma Dominik (MTK) 48.39 másodperc

1500 m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 14:29.95 perc

50 m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 27.28 mp

200 m pillangó: Verrasztó Dávid (BVSC-Zugló) 1:54.35 p

4x50 m vegyesváltó: Kőbánya SC (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Pulai Vince) 1:37.60 p

nők:

400 m gyors: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 3:59.78 p

50 m hát: Hosszú Katinka 27.41 p

100 m vegyes: Hosszú Katinka 59.53 mp

4x100 m gyors: Győri Úszó SE (Sebestyén Dalma, Dobos Dorottya, Pózvai Kiara, Jakabos Zsuzsanna) 3:46.10 p - új országos csúcs

vegyes:

4x50 m gyors: Győri Úszó SE (Keresztes Mátyás, Lobanovszkij Maxim, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna) 1:35.25 p

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!