Sport

2016.12.01. 11:13

Bárhol, bármikor és sosem késő

Nyíregyháza - Melbourne-ben és Moszkvában szerzett futóélményeket is láthattak, hallhattak az érdeklődők.

Nyíregyháza - Melbourne-ben és Moszkvában szerzett futóélményeket is láthattak, hallhattak az érdeklődők.

Télen a kilométereket kell gyűjteni – mondja ki a futás egyik törvényszerűsége. Meg a jó tanácsokat, így aztán a Nyírségi Futók SE (NyíFuSE) szervezésében élménybeszámolóval egybekötött szakmai estre gyűlhetett össze a minap a megyeszékhelyi futótársadalom színe-java.

A jelenlévők előbb a maratoni távot versenykörülmények között ötvenhatszor teljesítő orvos, dr. Újhelyi János tanácsait hallgathatták meg, majd jött az edzéselméleti szakember, Szabó László, aki ugyancsak nem jön zavarba akkor, ha kapkodnia kell a lábát. Egyszerű választ adtak arra a kérdésre, hogy mikor és hol érdemes futni: bármikor és bárhol. Ilyenkor, hidegben is, hiszen a megfázáshoz nem mozgás kell, hanem kórokozó, ami sokkal inkább máshol találja meg az embert, mint mozgás közben. Az élettani változásokat persze érdemes figyelni a futás előtt, közben és után, a szakemberek a pulzusmérés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Tanácsot kaptak azok is, akik csak most tervezik, hogy elkezdenek kocogni, futni. Mikor érdemes belevágni? Sosem késő. Ezt már az egyik élménybeszámoló keretében tudtuk meg Barta Dezsőtől, aki 57 évesen teljesítette első maratoniját, azóta minden évben fut kettőt-hármat. Mind közül az egyik legnagyobb élményt a melbourne-i jelentette a számára, hiszen ausztráliai családlátogatását kihasználva teljesítette a maratoni távnál hosszabb, 45 kilométeres etapot, amely jócskán bővelkedett emelkedőkben is.

Nemrégiben Moszkvában járt a nyíregyházi futók egy népes tábora, akik közül tizenegyen is teljesítették a 42 195 méteres távot a lenyűgöző fekvésű pályán. A nevükben Benkőházi Éva tartott prezentációt – a futással négy éve szorosabb barátságot kötő hölgy eddigi legjobb eredményét érte el az orosz városban, a 3:27:06 órás idejével a hölgyek abszolút versenyében az ötvenedik helyezést érte el.

A képeket látva az élményeket hallva azok is kedvet kaphattak a táv leküzdéséhez, akik már letettek róla, és egy biztos: lehet bármilyen rutinos egy amatőr futó, nincs az a tanács, ami ne lenne hasznosítható. Ezért is fogalmazódott meg a gondolat, hogy ebben a körben gyakrabban találkoznak majd az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!