Sport

2016.12.01. 10:03

Más nem maradt: mondtak egy imát értük

Ibrány, Kisvárda - A megyénkben játszó brazil futballistákat is mélyen megérintette a Chapecoense csapatával történt légikatasztrófa.

Ibrány, Kisvárda - A megyénkben játszó brazil futballistákat is mélyen megérintette a Chapecoense csapatával történt légikatasztrófa.

Nem csökken a döbbenet mértéke, azután, hogy a története első nemzetközi kupadöntőjére tartó brazil Chapecoense csapatát szállító repülőgép hétfőn lezuhant. A világ bármely részén játszott mérkőzések azóta gyászszünettel kezdődnek, a futballisták fekete karszalagot viselnek, a legnagyobb klubok játékosai az edzések előtt adóztak egyperces főhajtással az áldozatok előtt.

A kolumbiai Medellínbe tartó, a LaMia Airlines Flight 2933-as járata (ez volt az a gép, amellyel november 11-én az argentin válogatott is utazott...) nem sokkal a megérkezése előtt zuhant le a Copa Sudamericana döntőjére tartva. Brazíliában nem múlik a fájdalom, a mélyen vallásos országot különösen sokkolja, hogy az országban imádott futballistákkal történt a tragédia. A gépen utazó 77 utasból hetvenketten meghaltak, a huszonkét játékosból ketten élték túl a zuhanást. A megyében játszó brazil származású futballistákat kértük meg arra, hogy beszéljenek az otthoni hangulatról.

– Nullától huszonnégy óráig erről szólnak most a hírek Brazíliában – mondta Da Silva Flávio Adriano, a megyei I. osztályban szereplő Ibrány játékosa. – Előző nap még az ünnepé volt a főszerep, hiszen a Palmeiras bebiztosította bajnoki címét, épp a Chapecoense elleni győzelemmel. Folyamatosan figyelem a híreket, a legfrissebb az, hogy megtalálták a gép fekete dobozát, ami alapján közelebb kerülhetnek a szakemberek a tragédia igazi okához. Az elhunytak között nem volt olyan játékos, aki korábban a csapattársam lett volna, ellenben a szintén Ibrányban játszó Vinicius Leal Galvao négyőjüket is ismerte. Gyásznapot hirdettek, és valamennyi brazil bajnokságban, a legkisebbektől az élvonalig két hétig szünetelnek a küzdelmek.

A Kisvárdán futballozó Lucas Marcolini sem tért még magához a tragédia okozta sokkból.

– Azt hittem rámszakad a mennyezet, amikor olvastam az első híreket, felfoghatatlan, ami történt – fogalmazott a brazil-magyar kettős állampolgárságú futballista. – A Chapecoense egy feltörekvő csapat, amelyikkel mindenki szimpatizál az országban. Kétezer-kilencben még a negyedik osztályban szerepelt, onnan lépegetett előre, és eljutott odáig, hogy a második számú dél-amerikai kupában döntőt játszhatott – volna. A tragédia után a stadion azonnal megtelt gyászolókkal, mindenki imádkozik az áldozatok lelki üdvéért. Én is mélyen vallásos vagyok, természetes, hogy mondtam értük egy imát. A játékosok közül Danilo Padilhát ismertem valamennyire, ő volt az a kapus, aki a zuhanást még túlélte, de a kórházban belehalt a sérüléseibe. Mielőtt Magyarországra jöttem volna, fél évig a Clanorte csapatában játszottam az U17-es korosztályban, ő akkor U19-es volt. Nem sokkal a gép indulása előtt boldogan pózoltak a kamerába egy csapattársával együtt, a képet meg is osztották azzal, hogy életük legnagyobb meccse előtt álltak...

Fogyni kezdett az üzemanyag

A két brazil futballista egybehangzóan erősítette meg, hogy a brazil médiában az terjed: a tragédiát az okozta, hogy egyszerre több gép kapott leszállási engedélyt, és közülük a csapatot szállítót kérte meg az irányítótorony arra, hogy körözzön a levegőben, míg egy másik gép landol. Az üzemanyag viszont vészesen fogyni kezdett, a pilóta kezéből pedig kicsúszott az irányítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!